Kláštery Kladruby a Plasy zvou na sobotní Monastýrování

Kláštery Kladruby a Plasy - Život v řádu a odlišnosti jednotlivých řeholí představí speciální prohlídky v klášterech Plasy a Kladruby v sobotu 10. června, které zahájí čtyřdílný cyklus tematicky zaměřených prohlídek zvaných Monastýrování.

Jarní servisní akce AUTO CB

Do něho se zapojí také kláštery Teplá a Zlatá Koruna.
 
Jedinečná příležitost prohlédnout si bývalé kláštery Kladruby a Plasy netradičním způsobem se návštěvníkům nabízí tuto sobotu, 10. června, během tematicky zaměřených prohlídek nazvaných Monastýrování. Oba kláštery se představí z trochu jiného úhlu pohledu a oproti běžným prohlídkám se výklad zaměří na každodenní život mnichů benediktinského a cisterciáckého řádu a specifika obou řeholí.

Po vybraných interiérech kladrubského kláštera návštěvníky provede jako speciální host zástupce benediktinského řádu z kláštera v Břevnově bratr Martin Ševeček. „Z úst nejpovolanějších se tak dozvíte mnoho informací o životě benediktinů v minulosti i současnosti“, upřesňuje správce kláštera v Kladrubech Milan Zoubek.

V plaském klášteře bude zpřístupněna budova konventu, jíž provede sestra Anežka Najmanová, benediktinka z Opatství Venio v Praze na Bílé Hoře. Ta se s návštěvníky podělí o vyprávění o životě v řádu v minulosti i současnosti. „Návštěvníci se také dozvědí, k čemu řeholníkům sloužily jednotlivé prostory obytné budovy kdysi a dnes, jaký pro ně měly a mají věcný i symbolický význam“, doplňuje Monika Tuková ze správy kláštera Plasy.

Podobně se tento den odehrají tematické prohlídky v klášteře premonstrátů Teplá, v bývalém cisterciáckém klášteře Zlatá Koruna pak o týden později (17. 6.).

Prohlídky v Plasích s názvem Klášterní život budou pouze dvě a to v 10:30 a 13:30 hodin.
Prohlídky kladrubského kláštera začínají na nádvoří v 16:30, 18:00 a 19:30 hodin.
Vstupné mají oba objekty stejné - 150 Kč za osobu.
 
Návštěvníci mohou využít slevové akce Ora et labora mezi kláštery Kladruby, Plasy a Zlatá Koruna, kdy po získání razítek ze dvou libovolných klášterů získává držitel hrací karty nárok na volný vstup na jednu prohlídkovou trasu do třetího z klášterů zdarma.

V průběhu sezóny 2017 proběhnou další tři speciální prohlídky v rámci Monastýrování se zaměřením na klášterní architekturu, architektonické detaily a technické dokonalosti jednotlivých objektů.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka