Klatovská a Stodská nemocnice vyšetří zdarma ledviny

Klatovská a Stodská nemocnice se opět zapojí do tradiční březnové celosvětové preventivní akce Světový den ledvin.

Cílená propagace v Plzni

Dialýza Klatovské nemocnice se 8. března opět připojí k akci Světový den ledvin. Veřejnosti nabídne bezplatná vyšetření, pomocí kterých zjistí míru rizika onemocnění ledvin. Preventivní akce se v Klatovech koná od roku 2014. Od té doby zjistila u třetiny z pěti stovek vyšetřených střední riziko onemocnění, a u 40 lidí dokonce natolik závažný nález, že je lékaři ihned pozvali na důkladné vyšetření.

Veřejnost může přijít 8. března kdykoli od 9 do 14 hodin do přednáškového sálu nemocnice. „Zájemcům změříme hladinu krevního cukru, vyšetříme moč a zkontrolujeme krevní tlak. Zeptáme se na anamnézu a ze zjištěných parametrů určíme riziko onemocnění a v případě nutnosti doporučíme lékařskou péči,“ vysvětluje vrchní sestra dialýzy a koordinátorka akce Pavla Pohlreichová. Kdo bude mít zájem, může si prohlédnout i pracoviště dialýzy, kde se ošetřují už pacienti s těžkým poškozením ledvin.

Součástí dne ledvin je i slevová akce v Lékárně Klatovské nemocnice. Na letácích s pozvánkou nebo přímo při vyšetření budou k dispozici slevové kupony  na volně prodejné pří léky a doplňky stravy k prevenci onemocnění ledvin a močových cest.

Nefrologická ambulance Stodské nemocnice provede vyšetření v rámci ordinační doby každé březnové pondělí od 12:30 do 16 hodin (po tel. rezervaci).

Veřejnosti nabídne bezplatná vyšetření, pomocí kterých zjistí míru rizika onemocnění ledvin. Preventivní akce se ve Stodu koná od roku 2015. Od té doby zjistila u třetiny ze stovky vyšetřených zvýšené riziko onemocnění.

Zájemci se mohou objednat k vyšetření kdykoli během března v době ordinační doby ambulance - tedy 5., 12., 19. a 26. března vždy od 12:30 do 16 hodin. Ordinace je v ambulantním traktu nemocnice. „Zájemcům provedeme základní vyšeteření a anamnézu a zjistíme riziko onemocnění a v případě nutnosti doporučíme intenzivní lékařskou péči,“ vysvětluje nefrolog Stodské nemocnice Jan Vachek, který pracuje i ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze a na dialyzační jednotce Klatovské nemocnice.

Riziko onemocnění se nevyplatí podceňovat

„Riziko onemocnění ledvin se nevyplatí podceňovat. Závažnějším onemocněním ledvin trpí ve světě až 10 procent populace, přičemž většina nemocných nemá v počátečních stádiích nemoci žádné potíže. Často je zjistí až ve chvíli, kdy už léčba není dostatečně účinná,“ říká dále nefrolog Jan Vachek.

Jakmile jednou dojde ke zhoršení ledvinných funkcí, stav ledvin se postupně zhoršuje, což může vyústit v jejich selhání a nutnost docházet na dialýzu, někdy může nemocného i ohrozit na životě. Dialýza znamená podstatný zásah do dosavadního života. Nemocný na ni dochází do nemocnice třikrát týdně po čtyřech až pěti hodinách.

Nefrologickým sledování přitom lze onemocnění ledvin často zastavit nebo alespoň zpomalit. Je ale nutné problém odhalit včas. Právě na to má Světový den ledvin upozornit.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka