Klatovské katakomby oslaví čtvrté výročí svého znovuotevření

Klatovské katakomby si ve čtvrtek 26. listopadu připomenou čtvrté výročí svého znovu-otevření. U této příležitosti bude v tento den představen a zástupcem jezuitského řádu požehnán nový sborník historických prací s názvem Víra, věda a literatura v 17. a 18. století vydaný v rámci edice „Klatovy v prostoru a čase“ podporované městem Klatovy.

Cílená propagace v Plzni

Dále je připravena prezentace filmového dokumentu „Barokní jezuitské Klatovy 2015.“ Katakomby tak završí další úspěšnou sezonu. Expozici si za první tři letošní čtvrtletí prohlédlo již 40500 návštěvníků, což je o více než 2500 lidí více než za celý loňský rok.

Od roku 2006 péči o tuto významnou památku a také její propagaci zajišťuje spolek Klatovské katakomby. Významným projektem, který každoročně realizuje, jsou Barokní jezuitské Klatovy – unikátní program zahrnující historickou konferenci, barokní requiem a mše svaté věnované památce lidí pohřbených v katakombách. V dubnu letošního roku se tato akce uskutečnila již podeváté.

„Konference i sborník jsou doklady výjimečného úsilí a programu, který si našel místo v bádání o českém baroku,“ říká Ivana Čornejová, významná historička zaměřující se na období 17. a 18. století – tedy pověstnou dobu „temna“. „Tato doba, ale nebyla zdaleka tak temná a navzdory válkám, epidemiím i živelným pohromám v ní žili lidé hodní obdivu, lidé, kteří by byli inspirací i dnes. Dokazují to příspěvky účastníků naší historické konference. A protože jde o texty velmi zajímavé, jsme rádi, že jsme je mohli díky podpoře města Klatovy vtělit do sborníku, který nyní představíme veřejnosti,“ dodává Václav Chroust, předseda spolku Klatovské katakomby a hlavní organizátor projektu Barokní jezuitské Klatovy.

„Nesporným obohacením projektu je i filmový dokument připravený ve spolupráci s místní televizí FILMPRO. Zachycuje nejen jednotlivé části programu, ale i atmosféru Barokních jezuitských Klatov,“ dodává starosta města Rudolf Salvetr. Sborník i dokument budou k dispozici od pátku 27. listopadu v klatovských katakombách, v místním informačním centru a budou také součástí fondu Městské knihovny Klatovy.

Obnovené prostory klatovských katakomb byly otevřeny 26. listopadu 2011. Náklady na rekonstrukci, vytvoření nové expozice a další úpravy dosáhly 23,5 milionu korun, ztoho 17,5 milionu bylo uhrazeno zRegionálního operačního programu Jihozápad. Byly sjednoceny původní prostory krypt pod jezuitským kostelem Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce. Poprvé zde byla zpřístupněna expozice představující barokní jezuitské Klatovy.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 7 roky

    Jo tak tam jsem byl :) Zrovna když jsem byl zde. http://www.nadrybnikem.eu :) A bylo to opravdu naučné :)

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 25.11.2015 06:00




2 (1)
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka