Klubem Divadla Alfa zazní v sobotu vyprávění a písničky v bulačině

Poudačky a písničky, které na Chodsku sesbíral národopisec Jindřich Jindřich, zazní v jedinečném podání dudáka a vypravěče Josefa Kuneše v sobotu 10. 12. v klubu Divadla Alfa. Pořad s názvem „Přijte teky hyjtu“ je věnován dětem i dospělým.

Cílená propagace v Plzni

Josef Kuneš v něm bude mluvit poctivou bulačinou, neboli chodským nářečím. Nejtěžší slova bude ovšem vysvětlovat.

Staryj Eder bul jernú ve městě na jermarku, ha vidíl tám papouška, keryj humíl mluvít. „Safra, to by bulo něco, mít takuvýho ftáka, šichní ze vsí by nám ho závidíli.“ Ha taktera ftáka kúpíl. Míl eště ňákou další pochůzku ha tak poprosíl kameráda, haby ženě ftáka vodnes ... co bylo dál, se dozví diváci, kteří si v sobotu nenechají ujít odpoledne u čaje a chodských koláčů, určené rodinám s dětmi a také všem, kteří mají rádi Chodsko. Spolu s lidovým vypravěčem a dudákem Josefem Kunešem si mohou zazpívat i známé písničky, třeba o tom, co jsou Domažlice.

Josef Kuneš je první host z nově budované dramaturgické linky tzv. storytellingu - neboli vyprávění příběhů. „Vyprávění se v klubu Divadla Alfa chceme věnovat nejenom proto, že je to právě trend, který nabírá na síle. Důvodů je mnoho. Vyprávění předchází před divadlem, které už vypráví multimediálně, pomocí herců, výtvarného a hudebního jazyka a režijní interpretace. Připravujeme si dětské diváky na složitější způsob vyprávění příběhů,“ říká dramaturgyně Divadla Alfa Petra Kosová a dodává: „Dnešní dospělí dětem málo čtou a ještě méně vypráví. Přibývá přitom odborníků, kteří tvrdí, že počítačové technologie mohou děti retardovat, a proto mluvené slovo velmi potřebují. Právě formou poutavého vyprávění příběhů se děti učí soustředit a uklidnit se. U starší generace je zase vyprávění a pobývání s lidmi považováno za dobrý lék proti stárnutí paměti.“

sobota 10. prosince od 14:00 a od 15:30

Josef Kuneš: Přijte teky hyjtu

klub Divadla ALFA, Rokycanská 7, Plzeň

Vstupenky

na představení Přijte teky hyjtu je možné zakoupit ve všech prodejních místech systému Plzeňská vstupenka a také přímo v pokladně Divadla ALFA, otevírací doba: PO - PÁ 8.00 - 15:30. Pokladna je rovněž otevřená vždy jednu hodinu před představením.

Vstupenka do Divadla ALFA platí jako jízdenka MHD v Plzni - jednu hodinu před a jednu hodinu po představení!


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka