Kluby pro děti a mládež Diakonie Západ se zapojují do Týdne nízkoprahových klubů

V posledním zářijovém týdnu se veřejnosti otevírá téměř stovka nízkoprahových zařízení pro děti a mládež.

Cílená propagace v Plzni

Diakonické Kluby pro děti a mládež se k nim na západě Čech také připojují. V rámci Týdne nízkoprahových klubů, který pořádá Česká asociace streetwork letos již podvanácté, chceme společně upozornit na význam nízkoprahových a terénních programů pracujících s teenagery.
 

V týdnu od 24. do 30. září mohou lidé navštívit nízkoprahové kluby po celém Česku. Ty otevřou své dveře veřejnosti, aby ji seznámily se svou prací a zároveň vyvrátily mýty, které se s nízkoprahovými službami pojí. Naše Kluby se již tradičně k celorepublikovékampani připojí a připraví pro veřejnost vlastní program – některá zařízení otevřou svoje dveře a pozvou návštěvníky dovnitř služby, jinde se budou realizovat sportovní turnaje, výtvarné workshopy, v dalších zařízeních se zase pracovníci vydají mimo zařízenía uspořádají akce pro veřejnost, ve většině lokalit bude k vidění naše autorská výstava „Zaostřeno na život“, která popisuje příběhy lidí, kteří využívají služeb nízkoprahových klubů.
 

„Zlomená srdce, pocity křivdy, rozvod rodičů, zaviněné průšvihy, šikana ve škole, pocity osamění, nejistota při hledání povolání, zjištění závislosti na něčem nebo někom – zvládnout takové momenty je obtížné pro každého člověka v jakémkoliv věku. Zpravidlapomáhá se s nimi někomu svěřit. Jenže co když je člověku čtrnáct, šestnáct let, ve škole důvěryhodnou autoritu nevidí a vlastní rodiče se mu jeví jako ty nejodcizenější bytosti na světě? Právě v takových chvílích pomáhají nízkoprahové kluby,” uvádí pracovníciKlubů pro děti a mládež Diakonie Západ, kteří v loňském roce pomohli více než 700 dětem a mladým lidem.
 

„Týden nízkoprahových klubů má především snížit prahy mezi kluby a veřejností. Soustředění těchto akcí do jednoho týdne a zapojení velkého počtu klubů v republice nám umožní upozornit na jejich práci a význam. Veřejnost si je například velmi často zaměňujes domy dětí a mládeže nebo volnočasovými kroužky. Přitom jde o registrovanou sociální službu poskytující teenagerům odbornou pomoc v situacích, kdy škola nebo rodina z různých důvodů nefungují,” uvádí Martina Zikmundová, ředitelka České asociace streetwork. „Riziko pádu se týká všech dětí,” dodává s tím, že díky akci se každý rok s prací klubů seznámí spousta potenciálních klientů nebo jejich rodičů.

Pracovníci nízkoprahového klubu poskytují mladým lidem pomoc v obtížných životních situacích spojených s dospíváním. S teenagery nejčastěji řeší vztahy v rodině, ve škole nebo s vrstevníky, ale také experimenty s návykovými látkami či v sexualitě. U mladšíchdětí se pracovníci setkávají se školními neúspěchy nebo s problémy v rodině. Formou prevence pak usilují o to, aby mladí lidé obtížné situace zažívali v co nejmenší míře. V těchto službách působí přibližně 900 pracovníků. Podle České asociace streetwork byjich bylo potřeba minimálně jednou tolik. Dětí se v problémech ročně ocitá několik desítek tisíc.

Bližší informace k programu jednotlivých západočeských diakonických Klubů v rámci Týdne nízkoprahových klubů najdete na facebookových stránkách jednotlivých zařízeních či na stránce Diakonie Západ. Přehled všech zapojených zařízení v ČR a plánovaných akcí vrámci Týdne nízkoprahových klubů najdete na  www.streetwork.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka