Kollárova ulice má plán, jak se proměnit v další centrum plzeňské kultury

Obyvatelé a živnostníci z Kollárovy ulice v Plzni chtějí vybudovat z Kollárky značku prestižní kulturní ulice, kde si každý přijde na své.

Cílená propagace v Plzni

 Ve spolupráci s odborníky dali dohromady strategický plán, co by se mělo v ulici v dalších letech změnit a založili spolek „Kollárka jinak“.  Letos se jim podařilo ve spolupráci se spolkem Pěstuj prostor vytvořit víceúčelovou dřevěnou platformu a mají za sebou i úspěšné jednání s developerem, který zde staví bytový komplex.

Lidé zKollárky na zpříjemnění své ulice postupně pracují již druhým rokem, jejich aktivity byly podpořeny i v Otevřené výzvě Pěstuj prostor. Během dvou let tak získali 107000 Kč zrozpočtu města Plzně. „Díky nově založenému spolku budeme mít lepší postavení při jednání s městem a dalšími aktéry, budeme moci lépe žádat o finance a taky lépe dohlížet na to, co se v ulici děje,“ vysvětluje jedna ze zakladatelek „Kollárky jinak“ Jana Eismanová. Zatím vznikla strategie postupného rozvoje ulice a také tzv. design manuál –ten např. radí místním podnikům, jak označit své provozovny lepším způsobem, který napomůže celkovému zlepšení estetiky Kollárky. 

Kromě uspořádání několika kulturních akcí ulici vroce 2017 oživilo „dřevěné náměstíčko“ –víceúčelová platforma, kterou místní ve spolupráci s architekty vybudovali vrámci festivalu TUTO MĚSTO na křižovatce s Kovářskou ulicí. Na náměstíčku si může kdokoli posedět anebo i uspořádat hudební či divadelní představení. 

Vedle několika podniků, které nabízejí kulturní program ve svých prostorách, přidává dřevěné platforma možnost oživit přímo uliční prostor a přitáhnout tak nové návštěvníky a aktivity. „Když lidé budou mít důvod posedět si na ulici, poslechnout si hudbu a popovídat si, prohlížet si nové umělecké intervence v ulici, tak přinesou Kollárce také větší sociální kontrolu a zvýší zde pocit bezpečí,“upozorňuje urbanista Milan Brlík z organizace Placemakers.cz, která místním s proměnou ulice pomáhá. „V příštím roce se proto budeme snažit, aby některé místní podniky v létě měly v ulici zahrádky pro posezení,“ dodává.

Aktuálně se také spolku daří jednat s developerem Trigema, který v ulici staví bytový dům a místní se s ním dohodli na vypsání soutěže na tři drobné umělecké intervence v ulici. Výsledkem mohu být třeba malby nebo sochy ve veřejném prostoru. V neposlední řadě je developer ochotný část svého pozemku poskytnout pro záhonky, kde můžou obyvatelé pěstovat zeleninu nebo bylinky.

V dalších letech by pak místní chtěli skrze spolek usilovat o výsadbu stromořadí a vertikální zeleně, rozšíření chodníků nebo kultivaci parkování. V ulici jsou ale také prázdné domy v majetku města, kde by mohly vzniknout prostory pro kreativní iniciativy. Klíčový proto bude vstřícný postoj města.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 17.01.2018 17:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka