Kolonoskopických vyšetření přibývá, ale lidé se stále bojí bolestivosti

Počet lidí, kteří absolvují kolonoskopické vyšetření v sušické nemocnici přibývá. Stále je to ale málo. Lidé se vyšetření bojí, přitom ho mohou absolvovat v naprosté anestezii, probudí se hned po výkonu a necítí bolest.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zhruba 45 pacientů  přišlo od začátku roku 2017 do sušické nemocnice na kolonoskopické a gastroskopické vyšetření, které se tu provádí v celkové narkóze. Minulý rok takto v Sušici ošetřili asi 80 lidí, rok předtím to bylo zhruba o čtvrtinu méně.

„Trend je zvyšující, ale vzhledem k závažnosti chorob, které mohou lékaři během vyšetření diagnostikovat je to pořád malý počet lidí,“ říká primář oddělení ARO sušické nemocnice Jiří Choc. Důvodem je, že se lidé zbytečně bojí bolestivosti, se kterým mají toto vyšetření spojené. Poměr těch, kteří jsou vyšetřeni bez uspání, k těm s anestézií je 6:1. Standard je poměr 1:1.

„Stále mám ale pocit, že jak odborná veřejnost, tedy praktičtí lékaři, tak laická veřejnost pořád nemá povědomí o tom, že se u nás provádíme vyšetření v celkové anestezii, neznají jeho výhody, netuší, že pacient nic necítí a navíc může jít druhý den do práce,“ uvedl Jiří Choc s tím, že anestezie je k organismu absolutně šetrná a není problém ji aplikovat i u těch nejstarších. „Lidé se budí bez bolesti jsou překvapení a vyšetření si moc chválí,“ dodal.
V sušické nemocnici toto vyšetření v celkové anestezii praktikují zhruba tři roky. Kolonoskopie je vyšetření tlustého střeva. Lékaři během něj zrakem kontrolují sliznici tlustého střeva, odebírají vzorky , které  mohou odhalit řadu onemocnění, jako je například Crohnova choroba, ale hlavně kolorektální karcinom, tedy nádor tlustého střeva.. Je určeno pro ty, které trápí bolesti břicha či nechutenství, i když je to třeba jen občas. „Samozřejmě také lidem, kteří mají hlen nebo krev ve stolici,“ dodal Choc.

Kolonoskopii v celkové anestezii odborníci doporučují lidem všech věkových kategorií - jak dětem, tak seniorům, kteří mají tyto problémy. Vyšetření je zadarmo, v plné výši ho hradí zdravotní pojišťovna. Preventivně by na toto vyšetření měli chodit lidé nad 50 let.
Jediné omezení pro pacienta spočívá v tom, že od rána nesmí nic jíst ani pít a po konzultaci se svým praktickým lékařem by neměl užívat ani svoje léky. „Ty si vezme po výkonu. Dvouhodinové prodlení není žádný problém,“ uvedl Choc. Zájemci o kolonskopii by také měli mít laboratorní a interní vyšetření. Laboratorní vyšetření je možné absolvovat v laboratoři nemocnice Sušice a EKG je možné naměřit na ambulanci interního oddělení tamtéž, kde budou rizikoví pacienti též vyšetřeni lékařem. Samozřejmě toto vyšetření může provést i praktický lékař.

Vyšetření trvá 20 až 30 minut, následně se pacienti probudí do plného vědomí, stráví asi tři hodiny na oddělení a poté mohou jít domů za doprovodu příbuzných. V den výkonu se pacientům nedoporučuje větší fyzická zátěž a zakazuje se práci se stroji a jízda automobilem.

Tento typ vyšetření odborníci doporučuji lidem, kteří mají po operacích například slepého střeva, či gynekologických operacích, částečně srostlé tlusté střevo. „Vyšetření bez anestezie je pro ně často nesnesitelně bolestivé. Zajímavé je, že více trpí ti hubení pacienti,“ uzavřel Choc.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka