Kouzelná flétnička pro děti

Divadlo J. K. Tyla připravilo ve spolupráci s Městským obvodem Plzeň 1 projekt Kouzelná flétnička, jehož cílem je vychovávat hravou a zábavnou formou mladé publikum. Program, určený pro mateřské školy, má formu malého předplatného a zahrnuje tři kroky.

Jarní servisní akce AUTO CB

Děti dostanou diplom nejmladšího abonenta DJKT, chceme tak navázat na dlouholetou tradici, jakou abonmá v Plzni má, a oslovit potencionální nové předplatitele,“ říká ředitel DJKT Martin Otava, který je duchovním otcem projektu.

Jako první navštívily historickou budovu Velkého divadla děti z lochotínské 90. a 91. mateřské školy v rámci první fáze s názvem Hledá se Papagena. V doprovodu členů opery, Petry Šintákové jako Paminy a Mira Bartoše jako Papagena, si nejprve prošly celé zákulisí a nechaly se nalíčit v maskérně. Poté se shromáždily na sborovém sále a naučily se rozeznávat jednotlivé operní hlasy, odtud je zavolala Papagena na jeviště, kde si děti zkusily, jaké je to být hercem a za zvuku potlesku se klanět publiku.

V druhé fázi projektu Hrajeme si na Kouzelnou flétnu přivítaly děti na oplátku umělce ve své školce, zopakovaly si, jak se chovat v hledišti, zkusily si vyrobit divadelní kulisy a naučily se rozeznávat zvuky hudebních nástrojů. Vyvrcholením celého cyklu byla návštěva představení Papageno v kouzelném lese na Malé scéně Nového divadla.

Pro řadu dětí se jedná o vůbec první setkání s divadlem a o první návštěvu opravdového představení. Od postupného, interaktivního a důkladně rozfázovaného seznámení s tím, co divadlo vůbec je, očekáváme vzbuzení zájmu nejen o divadlo jako takové, ale celkově o kulturu,“ říká Martin Otava a dodává, že je důležité, aby právě ten nejmenší divák získal přesvědčení, že divadlo je přátelský prostor plný příjemných lidí.

Pilotní projekt Divadla J. K. Tyla realizoval šéf opery Tomáš Pilař, který má rozsáhlé zkušenosti se zážitkovou pedagogikou, pravidelně spolupracuje s Prázdninovou školou Lipnice, evropskou špičkou v oblasti zážitkové pedagogiky, je autorem několika populárně vzdělávacích programů pro děti z dětských domovů. Spolu s členy operního souboru a za podpory zástupců z řad dalších profesí, které zabezpečují provoz a fungování divadelního provozu, přivítal prvních 120 dětí. Do budoucna by se do projektu měly zapojit také další soubory DJKT s programy zaměřenými ve svých žánrech. Do konce této sezóny by se s divadelním prostředím mělo seznámit téměř 500 dětí předškolního věku ze školek Městského obvody Plzeň 1. Po vyhodnocení by mohl projekt pokračovat také v dalších mateřských školkách v Plzni i Plzeňském kraji.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka