Krádeže ve sklepních kójích – prevence proti nenechavcům

PLZEŇ – Pachatelé se převážně zaměřují na věci, které se dají dále zpeněžit.

Cílená propagace v Plzni



     Dnes a denně řeší plzeňští policisté případy krádeží v plzeňských městských částech, kde převažuje zástavba panelových bytových domů, a to ve sklepních kójích nebo nebytových prostorách jako jsou kočárkovny, kolárny a jiné úložné prostory. Neznámí pachatelé se převážně zaměřují na věci, které se dají dále zpeněžit. Jedním z posledních případů je vloupání do sklepní kóje v Brněnské ulici, kde pachatel odcizil věci v hodnotě necelých 26 000 korun. Dalším z případů je krádež jízdního kola ze sklepní kóje v ulici Nad Týncem, čímž pachatel poškozené způsobil hmotnou 8 000 korun.  A v neposlední řadě se taktéž neznámý pachatel vloupal do sklepní kóje v Jesenické ulici, kde odcizil lyžařské vybavení v hodnotě necelých 6 000 korun. V loňském roce jsme evidovali v souvislosti s touto trestnou činností celkem 103 případů.

     Jak vyplývá z přehledu oznámení, která plní každoročně policejní statistiky, a která lidé činní na policejních služebnách, je důležité dbát na několik preventivních zásad:

Jak odradit zloděje a ochránit tak svůj majetek Nevpouštět cizí osoby do domu. Řádně zamykat hlavní vchodové dveře a přístupové dveře do sklepních kójí a jiných společných úložných prostor v domu. Zamezit pohledové prostupnosti dveří do vnitřku sklepních kójí (například dveře zevnitř polepit papírovými kartony).  Jsou –li ve skladovacích a jiných úložných prostorách domu okna, je třeba je opatřit mechanickými zábrannými prostředky jako jsou mříže nebo uzamykatelné okenice. I pootevřená balkonová okna nebo větrací okénka v suterénu jsou pro zloděje velkým lákadlem, v noci je zamykejte. Bezpečnost uvedených prostor zvýšíte instalací bezpečnostních mechanických prvků jako jsou bezpečnostní zámky, pevné dveřní zabezpečovací kliky a pevné vstupní dveře nebo pojistky dveřních závěsů jako zábrana proti vysazení. A v neposlední řadě platí pravidlo můj dům, můj hrad – všichni obyvatelé domu by se měli domluvit na řádném uzamykání všech vstupních dveří a společných úložných prostor domu a nevpouštět cizí osoby do objektu.

     Závěrem nesmíme zapomenout na velmi důležité upozornění. Od jízdních kol a jiného vybavení včetně cenností, které máte uložené mimo svůj byt ve výše uvedených prostorách, mějte doma uschovaná jejich výrobní čísla a fotografie, které policistům umožní identifikaci při samotném pátrání nebo nálezu odcizených věcí.

prap. Veronika Hokrová 23. ledna 2017

 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka