Kraj chce sjednotit slevy u různých dopravců

Členové rady Plzeňského kraje schválili s platností od 1. 1. 2018 valorizaci jízdného v Integrované dopravě Plzeňska (IDP) o jedno procento i sjednocení slev poskytovaných krajem v IDP mezi vnitřní a vnějšími zónami při prokázání se Plzeňskou kartou.

Jarní servisní akce AUTO CB

Schválili také poskytnutí slev Plzeňským krajem na linkách a spojích jezdících v závazku veřejné služby na území Plzeňského kraje za podmínky prokázání se Plzeňskou kartou.

V Plzeňském kraji dopravci, zejména autobusoví, slevy neposkytují (vyjma slev nařízených státem pro žáky, studenty a držitele ZTP). V oblasti IDP, byly poskytovány slevy rozdílně pro cestující ve městě a v kraji.

Nově jsou slevy tímto v převážné většině sjednoceny, a to i mimo oblast IDP. Současně budou slevy poskytnuty také v jednotlivém jízdném dopravců a bude umožněno všem cestujícím slevy na krajských linkách čerpat. Výrazné slevy se týkají zejména žáků, studentů a důchodců.

Za 50 % základního jízdného budou cestovat studenti, důchodci, držitelé zlaté Jánského plakety, váleční veteráni a ti, kteří čerpají mateřskou/rodičovskou dovolenou. Studenti navíc budou za uvedenou slevu cestovat v kterékoli relaci v kraji po celý kalendářní rok. Za poloviční jízdné budou dále cestovat i držitelé zlaté Jánského plakety a nově i váleční veteráni a osoby pobírající mateřský/rodičovský příspěvek.

Za 25 % základního jízdného budou cestovat žáci ve věku 6 až 15 let a držitelé ZTP. Zdarma budou i nadále přepravování "bojovníci" - důchodci - držitelé průkazů vydaných Ústředním výborem Českého svazu bojovníků za svobodu, Konfederací politických vězňů ČR, Sdružením bývalých politických vězňů ČR a Spolek PTP-Plzeň-Západní Čechy (nástupce Svazu PTP-VTNP).

Čerpání všech slev bude podmíněno pouze prokázáním se Plzeňskou kartou.

Navrhované slevy budou poskytovány jak v oblasti IDP (tj. ale jen v oblasti cca do 30 km od Plzně), ale i na jednotlivé jízdné dopravců, tj. v celém Plzeňském kraji.

The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 7 roky

    Abych mohl od 1.1.2018 jako důchodce (71let)využívat 50% slevu na dopravu v plzeňském kraji, musím si pořídit Plzeňskou kartu,i když nejsem z Plzně a plzeňskou MHD nevyužívám. Není to trochu nesmyslné? Jinde stačí ke slevě prokázání totožnosti,např.OP. Já však kvůli tomu musím do Plzně a nechat si vystavit kartu za 170,-Kč. Vskutku velmi dobře vymyšleno radními kraje.Děkuji!

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka