Kraj dá tři miliony na opravu katedrály a dvou kostelů

Slavnostním podpisem darovací smlouvy mezi Plzeňským krajem a Biskupstvím plzeňským bylo v pátek potvrzeno předání finančního daru ve výši tři miliony korun na rekonstrukci tří významných kulturních památek v Plzeňském kraji.

Cílená propagace v Plzni

„Katedrála sv. Bartoloměje v Plzni, Jezuitský kostel v Klatovech a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích jsou významné kulturní stavby v našem kraji, které mají nadregionální význam, proto se Plzeňský kraj rozhodl podpořit částkou 3 miliony korun jejich opravu,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Martin Baxa. P

rojekty na obnovu těchto tří památek byly úspěšné v 13. výzvě IROPu – REVITALIZACE VYBRANÝCH PAMÁTEK – SC 3.1. Celkové náklady na všechny tři projekty představují částku 275 milionů korun, přičemž velkou část by měly pokrýt evropské peníze, přesto ale financování oprav bude pro vlastníka – Římskokatolickou církev, znamenat velkou finanční zátěž. Finanční pomoc poskytla i města, na jejichž území se památka nachází, a to Klatovy a Plzeň, v Plasích se o podpoře jedná.

Darovací smlouvu na částku 3 miliony korun v pátek 30. června podepsal za Plzeňský kraj náměstek hejtmana Martin Baxa a za Biskupství plzeňské Mons. Tomáš Holub, biskup plzeňský.
„Velmi mne těší, že je možné nechat znovu vyniknout krásám našeho kraje, a to díky společnému úsilí Evropy, církve i Plzeňského kraje,“ říká biskup plzeňský Mons. Tomáš Holub.

Katedrála sv. Bartoloměje se nachází v centru Plzně a je cílem většiny návštěvníků krajského města. Její revitalizace bude realizována do konce roku 2019, přičemž celkové náklady jsou vyčísleny na 103 miliony korun. Dojde k vytvoření nové expozice v podkroví a celkové opravě interiéru katedrály (např. restaurování maleb, omítek a mobiliáře, oprava varhan, nové osvětlení, oprava kostelních lavic).

Kostel Neposkvrněného početí Panny Marie a sv. Ignáce v Klatovech, obvykle označován jako Jezuitský kostel, se nachází na klatovském náměstí. Společně s černou věží vytváří nejvýraznější dominantu Klatov. Důvodem stavebních úprav a restaurátorských prací je především nevyhovující až havarijní stav vnějšího pláště i interiéru kostela. Projekt by měl být realizován do konce roku 2019, celkové náklady představují částku 102 milionů korun. Největší náklady budou vynaloženy na kompletní opravu venkovní fasády. V rámci projektu dojde dále např. k restaurování vzácných nástěnných maleb, kostelních lavic, opravě varhan a k rozšíření prohlídkové trasy.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích je součástí komplexu národní kulturní památky kláštera v Plasích, ve kterém bylo v minulých letech vybudováno Centrum stavitelského dědictví. Kostel patří mezi nejstarší budovy celého komplexu a nachází se v téměř havarijním stavu. Románský portál, který je v současnosti zakrytý barokní nástavbou, představuje architektonický unikát celoevropského měřítka. Obnova kostela by měla být ukončena v roce 2020, celkové náklady představují částku 70 milionů korun. V rámci projektu dojde především k obnově vnějšího pláště, restaurování vstupního románského portálu a interiéru kostela, v sakristii vznikne nová expozice pro návštěvníky.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka