Kraj daruje tři miliony biskupství na rekonstrukce památek

Členové rady Plzeňského kraje souhlasili s poskytnutím peněžitého daru ve výši tři miliony korun z rozpočtu Plzeňského kraje Biskupství plzeňskému, za účelem revitalizace významných kulturních památek v Plzeňském kraji.

Jarní servisní akce AUTO CB

 Jedná se o revitalizaci těchto kulturních památek: Katedrála sv. Bartoloměje, Jezuitský kostel v Klatovech a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plasích.

U těchto památek s krajským i celostátním významem byly z důvodu potřeby jejich generální obnovy farnostmi jakožto jejich vlastníky podány žádosti o dotaci ve 13. výzvě IROP. Cílem projektů jsou stavební a technické úpravy kostelů pro zvýšení komfortu návštěvníků a restaurátorské práce s tím spojené. Též má dojít k rozšíření prohlídkových tras pro veřejnost a vzniku nových expozic, což přispěje ke zvýšení atraktivity těchto památek pro cestovní ruch v Plzeňském kraji.

S ohledem na význam památkových objektů a výši nákladů na jejich plánovanou revitalizaci/obnovu se biskupství obrátilo se žádostí o finanční příspěvek i na obce, na jejichž území se tyto objekty nacházejí. Finanční podporu přislíbila Plzeň, Klatovy, i Plasy. Finanční pomoc kraje bude poskytnuta na základě žádosti biskupa plzeňského Tomáše Holuba.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka