Kraj láká cestující na slevy a do nových vlaků

Přilákat cestující do veřejných dopravních prostředků. Takový úkol si dalo na konci loňského roku nové vedení Plzeňského kraje. V roce 2018 už budou patrné první změny, které by veřejnou dopravu měly zatraktivnit.

Cílená propagace v Plzni

A také ukázat obyvatelům kraje, že jezdit veřejnou dopravou je moderní, rychlé a výhodné. Největší změnou na začátku roku budou slevy jízdného a rozšíření IDP na oblast severního Plzeňska.

 „Plzeňský kraj na veřejnou dopravu každoročně vynakládá částku přesahující jednu miliardu korun. Bohužel počet cestujících, kteří dopravu využívají, je velmi nízký vzhledem k nákladům na provoz vlaků a autobusů. My bychom chtěli tento trend obrátit a přilákat lidi do veřejných dopravních prostředků. Prvním krokem jsou slevy na jízdném, ale mnohem zásadnější bude obměna vozového parku jak autobusů, tak nasazení nových vlakových souprav nebo využití souprav repasovaných. Věříme, že zvýšení komfortu dopravních prostředků, ale také do budoucna například možnost mít Plzeňskou kartu přímo ve svém mobilním telefonu, jsou kroky, které povedou k přílivu cestujících do veřejné dopravy,“ říká hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard.

Slevy jízdného od 1. 1. 2018
„Vedení kraje rozhodlo nabídnout cestujícím od 1. 1. 2018 vyšší slevy na jízdném. Jízdné budou mít levnější vybrané skupiny obyvatel na linkách a spojích, které Plzeňský kraj na svém území objednává a hradí. Podmínkou pro uznání slevy bude prokázání se Plzeňskou kartou, na které bude nahrán slevový profil zákazníka,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek.
Za 50 % základního jízdného budou cestovat studenti ve věku 15 až 26 let, důchodci, držitelé zlaté Jánského plakety, váleční veteráni a ti, kteří čerpají mateřskou/rodičovskou dovolenou. Studenti navíc budou za uvedenou slevu cestovat v kterékoli relaci v kraji po celý kalendářní rok. 

Za 25 % základního jízdného budou cestovat žáci ve věku 6 až 15 let. I pro žáky platí, že budou tuto slevu moci využívat po celý kalendářní rok, na cestách po celém území Plzeňského kraje.

Čerpání všech slev bude podmíněno pouze prokázáním této slevy Plzeňskou kartou. Tím bude zjednodušeno i odbavení ve vozidlech. V případě, že cestující nebude mít slevu nahranou na Plzeňské kartě, bude odbaven podle tarifu dopravce.
„Navrhované slevy budou poskytovány jak v oblasti Integrované dopravy Plzeňska (tj. v oblasti cca do 30 km od Plzně a v celých okresech Rokycany a Plzeň-sever), tak na celém území Plzeňského kraje, a to na jednotlivé jízdné dopravců. Dosud byly krajem poskytovány slevy pouze v IDP, a to formou časového předplatného jízdného,“ doplňuje Dušan Pakandl, vedoucí odboru dopravy krajského úřadu.
Plzeňská karta slouží od roku 2004 jako nosič jízdného v oblasti Integrované dopravy Plzeňska (IDP). Dnes je aktivních více než 250 tisíc Plzeňských karet. Plzeňská karta je nosičem jízdného – předplatného i elektronické peněženky, využívá se pro rezervaci vstupenek na kulturní akce, lze s ní zaplatit parkovné na území města Plzně, atd.

Plzeňskou kartu vydají i obce
Vzhledem k tomu, že cestující pro prokázání slev budou Plzeňskou kartu potřebovat, oslovil kraj obce a města, aby pomohly distribuovat Plzeňskou kartu mezi občany, aby lidé nemuseli jezdit pro Plzeňskou kartu do Plzně. O vydání Plzeňské karty by občané mohli žádat v následujících obcích:

Bezdružice
Manětín
Kralovice
Zbiroh
Tachov
Horšovský Týn
Bělá nad Radbuzou
Rokycany
Domažlice
Sušice
Klatovy
Nepomuk
Horažďovice
Železná Ruda
Kašperské Hory

Distribuční místa Plzeňské karty se budou postupně otevírat. Seznam distribučních míst bude upřesňován na webových stránkách Plzeňského kraje, organizátora veřejné dopravy, společnosti POVED (www.poved.cz) a v propagačních materiálech, která budou rozšiřovány v průběhu měsíce prosince. Vydání Plzeňské karty stojí 170 Kč, je k tomu třeba fotka a vyplněný formulář. Životnost Plzeňské karty je garantována na 5 let.

Martin Fencl ze společnosti POVED upřesnil, jak bude možné poznat, na kterých linkách/vlacích jsou slevy poskytovány. „Linky, na kterých budou slevy uznávány, budou mít uvedeno v jízdních řádech, že jsou na nich poskytovány slevy Plzeňského kraje. Vozidla, zejména autobusy příměstské dopravy, budou viditelně označena.“
Cílem změn ve veřejné dopravě je zvýšit počet cestujících o 15 % do roku 2021 a tím snížit počet lidí, kteří využívají individuální dopravu.

Nové vlakové soupravy
Nové moderní vlakové soupravy v hodnotě cca 1 miliardy korun začnou v prosinci roku 2018 jezdit na trati Horažďovice–Plzeň–Pňovany. Jedná se o devět elektrických jednotek RegioPanter, které budou v barvách Plzeňského kraje. Vlaky budou klimatizované, nabídnou připojení k internetu pomoci Wi-Fi i elektrické zásuvky nebo informační systém. Kromě toho bude vždy alespoň jeden vůz v soupravě disponovat místem pro přepravu osob se sníženou schopností pohybu a orientace.

Rozšíření Integrované dopravy Plzeňska (IDP)
Od 1. ledna 2018 dojde k rozšíření IDP do oblasti Plzeň-sever. Od 1. července 2018 je plánováno rozšíření do zbylé části kraje. Všichni občané tedy budou mít možnost využívat časového předplatného IDP a slevy z něj vyplývající.

Nové podmínky výběrových řízení
V roce 2018 budou vyhlášena nabídková řízení na výběr dopravce v drážní dopravě. V podmínkách bude stanoveno zařazení repasovaných vozidel, tzn. vozidel splňujících vyšší standardy komfortu pro cestující. V drážní dopravě se bude jednat o následující trati:
    • trať 170-183 Hořovice-Plzeň-Klatovy, nová vozidla (v případě získání dotací z operačního programu)
    • Plzeňsko
    • Pošumaví a Český les

V roce 2018 budou vyhlášena dvě výběrová řízení ve veřejné linkové dopravě (autobusy) pokrývající celý kraj,  a to pro celek SEVER a celek JIH. V podmínkách bude stanoveno, že dopravce bude muset nasadit nové autobusy, které by měly na linkách jezdit od 1. ledna 2020.
Nový dopravce na železnici

Regionální dopravu na území Plzeňského kraje zabezpečuje společnost České dráhy, a. s. a nově také společnost GW Train Regio a. s., která od 1. ledna 2018 bude zajišťovat provoz linky R25 Plzeň – Most (na části trati č. 160 v územní působnosti Plzeňského kraje).


The Loop Jazz Club

Komentáře

  • Před 6 roky

    Dobrý den, prosim o informaci ohledně IN KARTY 50 ČD. Vlasním tuto kartu jedná se mi o trasu do Plzně. Dočetla jsem se , že je potřeba mít Plzenskou kartu. Nepochopila jsem prosim o vysvětlení. Je mi 72 let bydlím v Mostě a nevím kde si mám pořídit tuto kartu. Též jsem se chtěla zeptat ohledně Režijních průkazkách do kdy u vaší společnosti platí.
    Děkuji předem za odpověd Křováčková

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka