Kraj má i letos dva adepty v nominacích na Českou cenu za architekturu

Česká komora architektů v lednu 2019 vyhlásila 4. ročník České ceny za architekturu (ČCA).

Cílená propagace v Plzni

Architekti do ní přihlásili 186 realizací. Sedmičlenná mezinárodní odborná porota (Imke Woelk – předsedkyně poroty, Teresa Borsuk, Michael Jakob, Etan Kimmel, Iván Nagy, Julien Rousseau a Michal Sulo) do užšího výběru nominovala 34 děl, ze kterých v listopadu 2019 vzejdou finalisté a držitel historicky čtvrté České ceny za architekturu. Nominační večer se konal 10. června 2019 v prostorách Fakulty architektury ČVUT v Praze. V nominacích poroty je zastoupeno 11 regionů České republiky a hlavní město Praha. Plzeňský kraj v soutěži reprezentují Přístavba školní družiny v Plzni - Újezdě od kanceláře projectstudio8 a Revitalizace Masarykova náměstí v městské památkové zóně města Stříbra od M&P architekti - krajinářská architektura.

Stejně jako v předchozích ročnících byla většina nominovaných děl dokončena v loňském roce (26). Jejich typologie je různorodá. Silné zastoupení mají, jak bývá zvykem, projekty pro bydlení, ať už soukromé, určené pro rekreaci nebo hromadné. V letošním roce vzrostl počet přihlášených realizací veřejných prostranství, což se projevilo také u nominovaných děl.

Zda některá z realizací nacházejících se v Plzeňském kraji osloví porotce natolik, že se zařadí mezi finalisty, bude jasné 14. listopadu 2019 na slavnostním galavečeru ve Foru Karlín v Praze. Na akci budou rovněž vyhlášeny výsledky ocenění za výjimečný počin a ceny partnerů. Předcházet bude pečlivý výběr poroty, která se s řadou realizací seznámí přímo v terénu. Den po galavečeru se v Galerii Jaroslava Fragnera uskuteční vernisáž výstavy České ceny za architekturu 2019.

Realizace v Plzeňském kraji

1. Přístavba školní družiny v Plzni - Újezdě
Lokalita: Plzeň
Autoři: Ing.arch. Bohuslav Strejc, Ing. Jiří Korelus, Ing. Ondřej Janout

Autoři byli původně osloveni k rekonstrukci stávající družiny, umístěné v někdejším rodinném domě vzdáleném 0,9 km od budovy školy. Rozhodli se proto výrazně překročit hranice zadání, optimalizovat celý provoz a družinu přesunout do nově navržené přístavby školní budovy. Město Plzeň – coby investor stavby – s návrhem souhlasilo. Areál základní školy se nachází při křížení ulic Národní a V Brance v centru příměstské části a někdejší vesnice Újezd. Dvoupodlažní historizující budova je orientována delší stranou do Národní ulice; do ulice V Brance se otvírá větší část zahrady se školním hřištěm. Aby autoři zachovali toto prostranství a zároveň dotvořili uliční čáru, situovali novostavbu do volné části pozemku při Národní ulici. S respektem ke stávající budově k ní objekt družiny připojili pouze přízemním krčkem s novým vstupem z ulice i zahrady. Hmotu dvoupodlažní dřevostavby – nižší i kvůli ploché střeše – dimenzovali tak, aby nekonkurovala stávající budově. Novou družinu navrhli jako střídmý kvádr, opláštěný dřevěnými latěmi a v uliční části „rozehraný“ rukávcem se vstupem a přiznaným tvarem schodiště, umístěného k líci fasády. Dřevěný rošt zde kromě schodiště překrývá i několik okenních otvorů (a autoři jej uplatnili i v interiéru). Vnitřní prostor obou podlaží autoři otevřeli do zahrady velkoformátovými pásovými okny. Do přízemí soustředili kromě spojovacího koridoru také jídelnu se zázemím a samostatným vchodem z ulice. Do patra autoři umístili dvě místnosti družiny, propojené skládací akustickou stěnou, oddělené toalety a úklidovou místnost s plynovým kotlem. Jednotlivé provozy odlišili různými barvami podlahové krytiny a vybraných stěn. Před výukou i po ní tak žáci mohou „zažít školu jinak“ a v živém, současném prostoru si užívat bezprostřední spojení se zahradou.

2. Revitalizace Masarykova náměstí v městské památkové zóně města Stříbra

Lokalita: Stříbro
Autoři: Markéta a Petr Veličkovi
Spoluautoři: Kateřina Koudelová, Pavla Drbalová, Jitka Daňková (Calabová), Pavel Daněk, Aleš Dittert, Daniel Chvoj, Jaroslav Rojt, Ludmila Jelínková, Tomáš Řádek, Blahoslav Kvasnica, Martin Zhoř, Rom Kostřica, Jan Cyrany

Stříbro je město s 7700 obyvateli ležící 25 km západně od Krajského města Plzně. První zmínka o městě padá do roku 1183 n.l. Jádro města je semknuto do kruhu, jehož pomyslným středem je budova renesanční radnice. Základní koncept náměstí vychází ze struktury historického centra města, zvýrazňuje historicky významné monumenty a doplňuje je soudobým řešením za použití přírodních materiálů. Část dlážděné plochy vodního parteru v jihovýchodním rohu náměstí tvoří mozaika fasády dnes již neexistujícího minoritského kláštera. V trase původní významné středověké evropské kupecké stezky je do dlažby vložena „stříbrná brož - kilometrovník“. Pískovcová kašna před radnicí je zachována v původním místě. Celé náměstí je osvětleno nasvícením fasád a osmi dvanáctimetrovými lampami, které byly autory projektu designově navrženy přímo pro toto místo se symbolikou přilétajících ptáků. Na východní straně náměstí vytváří stříhaná alej platanů společně s vodními prvky a nově vybudovanou pohledovou stěnou „novou východní frontu“. Betonová stěna nese skleněné desky, na kterých je v češtině, angličtině a němčině popsán historický vývoj města jeho památky, zajímavosti a turistické cíle v okolí. Významnou změnou je omezení frekvence provozu automobilů a stanovení nových pravidel průjezdnosti.

Seznam všech nominovaných staveb naleznete na www.ceskacenazaarchitekturu.cz.

foto: revitalizace družiny plzeň-újezd a revitalizace masarykova náměstí stříbro

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka