Kraj ocenil talentované studenty

Téměř padesát talentovaných studentů ocenila náměstkyně hejtmana Ivana Bartošová v Domě hudby v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Spolu se studenty byli oceněni jejich pedagogové a také střední školy, jejichž žáci se umístili na medailových pozicích v celostátních a mezinárodních kolech soutěží.

Tradiční oceňování nejúspěšnějších žáků předmětových a uměleckých soutěží za školní rok 2017/18 se letos uskutečnilo v Domě hudby. V rámci programu vystoupili se svým hudebním programem také tři z oceněných žáků. „Vůbec nejúspěšnější žákyní byla v loňském školním roce Miroslava Novoveská z Masarykova gymnázia v Plzni, která získala zlatou medaili z Mezinárodní chemické olympiády. Česká reprezentace i díky ní zaznamenala na 50. ročníku MCHO nejlepší výsledek v novodobé historii, když v žebříčku národů obsadila čtvrtou příčku. To vše v konkurenci rekordního počtu 300 soutěžích ze 76 zemí,“ vypočítává náměstkyně hejtmana pro oblast školství a cestovního ruchu Ivana Bartošová, která osobně poblahopřála všem úspěšným žákům.

Plzeňský kraj se podpoře talentů věnuje dlouhodobě, a to prostřednictvím dotačního programu Nadání a realizací projektu Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji a dalších aktivit.

Nadání 2018
S cílem podporovat a rozvíjet talent a zájem žáků středních škol o přírodovědné, společenskovědní a jazykové obory, rozvíjet péči o nadané děti a mládež ve středních školách a zlepšovat materiální vybavení středních škol pro práci s nadanými žáky byl vyhlášen dotační program Plzeňského kraje s názvem Nadání 2018. Mezi střední školy v Plzeňském kraji, jejichž žáci se umístili na 1. - 3. místě v celostátních kolech a medailových pozicích v mezinárodních kolech předmětových soutěží ve školním roce 2017/2018, se rozdělilo 270 tisíc korun. Středním školám budou hrazeny výdaje určené na nákup materiálu a služby spojené s jeho dodáním.

projekt Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji
V Plzeňském kraji vznikl v rámci republiky ojedinělý projekt, jehož cílem je podporovat a rozvíjet odborný růst mimořádně nadaných žáků z Plzeňského kraje a jejich pedagogů v oblastech přírodovědných, společenskovědních, jazykových,  uměleckých a řemeslných oborech. Projekt Střediska služeb školám byl v letech 2010 a 2011 spolufinancován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky prostřednictvím operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Od roku 2012 podporuje projekt ze svého rozpočtu Plzeňský kraj. V loňském roce částkou 2,2 miliony korun. Cílovou skupinou jsou mimořádně nadaní žáci základních a středních škol, tj. ti žáci, kteří se umístili na nejvyšších místech v krajských kolech předmětových a uměleckých soutěží, a dále pak pedagogičtí pracovníci, kteří připravují žáky na soutěže. V letošním roce tuto příležitost využilo 230 nadaných žáků a jejich pedagogů. Mezi účastníky byla dnes již zmíněná Mirka Novoveská, a další ocenění: Jakub Vonášek, Viktorie Kubálková, Patrik Hradecký a většina zde přítomných hudebníků.
Podpora zájmové činnosti Plzeňským krajem

V rámci rozvojového programu Plzeňského kraje na rok 2018 „Podpora zájmové činnosti Plzeňským krajem“ byly vynaloženy finanční prostředky na dofinancování okresních a krajských kol školních soutěží a dalších aktivit s regionální a celostátní působností. Celkově bylo rozděleno 1,2 milionu korun.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
05.10.2018 06:30



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka