Kraj udělí cenu Mistra tradiční rukodělné výroby

Rada Plzeňského kraje schválila vyhlášení ceny Plzeňského kraje za mistrovství v tradiční rukodělné výrobě spojené s udělením titulu „Mistr tradiční rukodělné výroby Plzeňského kraje“ (dále jen Titul).

Jarní servisní akce AUTO CB

V současné době nemá Plzeňský kraj na regionální úrovni přímý nástroj pro ocenění občanů v oblasti tradiční rukodělné výroby, která tvoří významnou část lidové kultury. Schválit vyhlášení výše uvedené ceny se rada rozhodla v návaznosti na Koncepci účinnější péče o tradiční lidovou kulturu v České republice na léta 2016 až 2020 schválenou usnesením Vlády České republiky, ve vztahu k udělování celostátního titulu „Nositel tradice lidových řemesel“ a v souladu s výzvou UNESCO „Žijící lidské poklady“.

Titul se uděluje výrobci/řemeslníkovi na dobu neurčitou a osvědčuje se jmenovacím dekretem v podobě pamětního grafického listu se znakem Plzeňského kraje a podpisem hejtmana. Současně s dekretem obdrží oceněný řemeslník i oprávnění používat na svých výrobcích speciální označení, jakožto marketingovou známku kvality.

Ceny budou předány na slavnostním vyhlášení nových nositelů Titulu, kde budou laureáti oceněni uměleckým předmětem vyrobeným za tímto účelem na důkaz veřejného uznání a podpory osobám s trvalým pobytem v Plzeňském kraji, které se snaží udržet znalosti a dovednosti nutné pro provozování tradičních rukodělných technologií, účinně a kvalifikovaně je prezentují a předávají dalším generacím. Titul může být udělen výrobcům činným v oborech tradiční rukodělné výroby, které jsou ohroženy, či jim přímo hrozí zánik.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka