Krajské nemocnice dostanou přístroje za 160 milionů

Nemocnice ve Stodě, Klatovech a Domažlicích chystají na druhou polovinu roku velký nákup.

Cílená propagace v Plzni

Uspěly s žádostí o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu a díky ní obmění či nově pořídí stovky kusů zdravotní techniky včetně spotřebního materiálu.

Nemocnice plánují nakoupit vybavení v hodnotě téměř 160 milionů korun. Dotace pokryje 85 procent nákladů. Profitovat budou hlavně pacienti. Některé přístroje zrychlí či zpřesní diagnostiku, jiné umožní šetrnější a efektnější léčbu a část mobiliáře zvýší pohodlí při hospitalizaci.

Ve Stodské nemocnici použijí prostředky například na vybavení urologické ambulance, nákup ultrazvuku, přístroje pro podporu a sledování životních funkcí, nová lůžka a významná část půjde na úpravy a vybavení rehabilitačního oddělení.

„Rehabilitaci sice průběžně modernizujeme, ale je stále v původních dispozicích. A pacient 21. století má přeci jen vyšší požadavky na komfort a prostředí. Připravuje se proto kompletní přestavba a do nových prostor přijde i nové vybavení,“ popisuje další významnou proměnu Stodské nemocnice její ředitel Alan Sutnar. Nemocnice takto proinvestuje přes 40 milionů korun.

Podobnou částku utratí i v Domažlicích. Koupí mimo jiné mobilní rentgen, do laboratoří analyzátory, endoskopické přístroje pro intenzivní a resuscitační péči, infuzní pumpy či dávkovače. „Částečně se jedná o obměnu starších přístrojů, které dosluhují fyzicky, ale i morálně. Nová generace nabídne pokročilejší funkce, budou rychlejší, přesnější. Z části ale půjde o nové typy přístrojů. Chceme mimo jiné rozšířit gynekologickou i chirurgickou operativu,“ vysvětluje šéf nemocnice Petr Hubáček s tím, že u některých nákupů je už dodavatel vybrán, jinde se soutěží a poslední veřejné zakázky jsou těsně před vypsáním. „Očekávám, že první přístroje dorazí v červenci. Poslední nejpozději v prosinci," dodává.

Vůbec největší nákupy plánuje Klatovská nemocnice. Za 77 milionů pořídí v 75 různých kategoriích 286 kusů techniky plus spotřební materiál. Jednou z nejlevnějších položek je záznamník s detekcí srdečních arytmií v hodnotě desítek tisíc korun a na druhé straně cenové žebříčku je Biotyper, přístroj pro mikrobiologickou laboratoř, který dokáže ve velmi krátké době identifikovat přes 90 % mikroorganismů. Zpravidůla stojí jednotky milionů. Sklutečné ceny přístrojů vyplynou z veřejných zakázek.

Hlavní skupiny nakupované techniky
Vybavení klinických laboratoří
Přístroje pro intenzivní a resuscitační péči
Rehabilitační přístroje a vybavení
Přístroje zobrazovacích metod
Polohovatelná lůžka
Vybavení operačních sálů
Jiná diagnostika a léčba
Spotřební materiál

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 04.07.2018 10:20



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka