Krajští záchranáři zkouší moderní nanotechnologie

V úterý dopoledne byl v plzeňském sídle krajských zdravotnických záchranářů za účasti zástupců Plzeňského kraje na dva ze sanitních vozů aplikován nástřik polymerní látkou na bázi nanotechnologií.

Cílená propagace v Plzni

U jednoho z vozů byl zkušebně ošetřen interiér, u druhého exteriér.

Povrch ošetřený nano-ochranou pokryje ultra tenká separační vrstva, která dlouhodobě odpuzuje vodu, nečistoty, olej i jiné kapaliny, přičemž ho neuzavírá a umožňuje mu "dýchat". Pro představu se jedná o vrstvu v řádu jedné tisíciny tloušťky lidského vlasu! Voda, nečistoty, řasy, mech aj. neproniknou do hlubších struktur materiálu, čímž se výrazně sníží náklady a pracnost při následné běžné údržbě a několikanásobně se zvýší životnost daného povrchu. Nástřik vydrží cca 1 rok v závislosti na způsobu používání. Všechny používané látky jsou zdravotně nezávadné, biologicky odbouratelné a šetrné k životnímu prostředí. Hlavními přínosy jsou viditelné zpevnění ošetřeného povrchu, nepřilnavost nečistot, UV ochrana, antibakteriální ochrana či velmi snadná údržba, čištění a úklid za použití minimálního množství čistících prostředků.

Zdravotničtí záchranáři pak ocení zejména snížení rizika přenosu nakažlivých chorob.

„Aplikace máme testované ve Státním zdravotním ústavu ČR, který prokázal úbytek bakterií o 98 % po uplynutí 24 hodin, a to i u velmi nakažlivých nemocí,“ zdůraznil Filip Svoboda, prokurista společnosti NANOPLM+ s.r.o., která záchranářům sanitky ošetřila.

Pokud se krajským zdravotnickým záchranářům moderní nanotechnologický nástřik osvědčí, budou jej aplikovat na další sanitní vozy. „Během dvou posledních desetiletí pokrok ve zdravotnictví neuvěřitelně poskočil. Zdravotničtí záchranáři používají nejmodernější automobily, zdravotnickou techniku, IT technologie i mobilní aplikace. Nano technologiím patří budoucnost, takže vítáme, že je můžeme i v našem oboru vyzkoušet,“ konstatoval ředitel ZZS PK Pavel Hrdlička.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka