Krajští zdravotničtí záchranáři zaznamenali absolutní rekord v počtu výjezdů

Krajští zdravotničtí záchranáři zaznamenali absolutní rekord v počtu výjezdů - 6. února 2017 vyjížděli k 207 případům.

Jarní servisní akce AUTO CB

Krajští zdravotničtí záchranáři zaznamenali absolutní rekord v počtu výjezdů - 6. února 2017 vyjížděli k 207 případům!

Již několikrát počet výjezdů ZZS Pk za 24 hodin atakoval dvoustovku (9. srpna 2015 i 1. ledna 2017 198), ale pokořena byla až v pondělí 6. února 2017. Celkový počet výjezdů se zastavil krátce před půlnocí na čísle 207. Hned v ranních hodinách se stalo několik dopravních nehod. Řidiči bourali v Plzni na Nepomucké třídě, v Prostřední i Plaské ulici, u Dolní Lukavice, v Dobřanech i na přivaděči u Litic. K smutným událostem patří i umrtí kojence na Sušicku.

Přes den pak pacienty trápily zejména dušnosti, stenokardie, neurologické potíže a bolesti břicha. Nejvíce postižených volalo na tísňovou linku 155 tradičně z Plzně a okolí, nezahálely ovšem ani výjezdové skupiny na Klatovsku či Domažlicku. S enormní zátěží se museli popasovat operátoři zdravotnického operačního střediska, kteří vyslali záchranáře k 186 primárním a 21 sekundárním výzvám.

Záchranáři potvrzují, že automatizované externí defibrilátory AED pomáhají zachraňovat životy

Automatický defibrilátor dokáže vyhodnotit stav pacienta a doporučit výboj. Připomeňme si příběh ze dne 28. května 2014, kdy sedmdesátiletý muž v Železné Rudě utrpěl náhlou srdeční příhodu. Záchranáři mu obnovili srdeční činnost, museli ovšem i přes zcela nevyhovující počasí požádat o pomoc vrtulník.

Defibrilátor vyhodnotil stav muže a doporučil jeden výboj

Manželka seniora, kterého postihla náhlá srdeční příhoda, zavolala kolem čtvrté odpoledne na linku 155, že pán se nehýbe a nedýchá a zřejmě je v bezvědomí.

„Dispečink Zdravotnické záchranné služby pak kontaktoval nás a já jsem byl shodou okolností kousíček od udaného místa. Jakmile jsem do bytu dorazil, nasadil jsem náš laický defibrilátor a ten vyhodnotil stav muže s tím, že doporučil jeden výboj,“ uvedl k rychlému ošetření bezvládného muže Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava.

Poznámka redakce: Nová doporučení Evropské resuscitační rady ERC 2015 kladou velký důraz na používání automatizovaného externího defibrilátoru AED, jehož obsluha je jednoduchá a díky hlasové nápovědě přístroj provede zachránce celým postupem až k dodání defibrilačního výboje, který je v časné fázi resuscitace velmi důležitý a mnoha lidem může zachránit život.

Foto: Vítězslav Sladký

zdroje: http://www.zzspk.cz a http://www.redukcni-ventil.cz/

Tip na zajímavý článek:  K většině zástav srdce dochází doma. K oživování pomáhá automatický defibrilátor AED

Autor: Jan Vavřička Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka