Kristýna zachránila učitele elektrotechnické střední školy, který po infarktu zkolaboval

Kristýna společně s kamarádem Martinem mířila autobusem domů z tanečního tréninku.

Cílená propagace v Plzni

Z příjemného večera se znenadání stalo drama, když se v autobuse jeden ze spolucestujících sesunul k zemi. Martin v muži rozpoznal svého učitele ze Střední průmyslové školy elektrotechnické v Plzni. Kristýna i Martin věřili, že se záchranné akce ujme někdo z dospělých. Nikdo se k pomoci neměl, a tak se toho nakonec musela ujmout Kristýna. Ta studuje první ročník Střední zdravotnické školy v Plzni. Správně rozpoznala infarkt myokardu a muži zachránila život excelentně provedenou první pomocí. Za bezprostřední zásah si tak právem odnáší titul Mladý hrdina.

Martin společně s Kristýnou jeli z tanečního tréninku a jako vždy nastoupili na autobus linky 30. Ve stejném autobuse tou dobou cestoval i Martinův učitel z plzeňské průmyslovky a zároveň držitel ocenění Zlatý Amos Milan Holub. Četl si noviny a těšil se domů. Najednou se však sesunul k zemi. „Toho pána znám,“ reagoval Martin, když v muži rozpoznal svého kantora.

V tu chvíli se rozjela záchranná akce, jejímž středobodem se  stala právě Kristýna s Martinem. Nikdo jiný se totiž neměl k tomu, aby člověku zápasícímu o každou vteřinu pomohl. „Chvíli jsem doufala, že bude v autobuse někdo povolanější, ale zůstalo to na nás,“ říká Kristýna.

Zatímco Martin okamžitě volal záchrannou službu, odhadl polohu autobusu a běžel za řidičem, aby zastavil, Kristýna se pustila přímo do pomoci. Ačkoliv studuje střední zdravotní školu teprve prvním rokem, bezchybně rozpoznala infarkt myokardu a pustila se do správné první pomoci. Tím učiteli zachránila život. „Každý týden máme dvě hodiny první pomoci, takže jsem neměla problém se sebedůvěrou. Vědomí, že mi to ve škole jde, mi dodalo odvahu,“ vzpomíná Kristýna.

Ačkoliv Kristýna působí velmi skromně, její pohotový zákrok z ní dělá hrdinku v očích učitelů i samotného zachráněného. „Záchranáři mi řekli, že jsem zůstal naživu jen díky profesionální první pomoci Kristýny,“ prozradil Milan Holub.

 „Jsem šťastná, když vidím naše studeny využít znalosti ze školy v praxi. Kristýna dokázala perfektně zareagovat a zachránit učiteli Holubovi život. Věřím, že z ní bude jednou skvělá sestra nebo lékařka, pokud si tuto cestu zvolí,“ říká ředitelka střední zdravotní školy Ivana Křížová. Ve stejném duchu mluví i ředitelka Střední průmyslové školy elektrotechnické Naděžda Mauleová: „Jsem oběma velmi vděčná za to, že byli schopni pohotově zasáhnout a zachránit panu učiteli život.“

Za záchranu života obdržela Kristýna titul Mladý hrdina a dárek. Martinovi, který Kristýně pomáhal, vyjádřili všichni přítomní velké díky a jako poděkování i on obdržel dárek. Střední zdravotní škola v Plzni pak převzala od organizátora ocenění České pojišťovny finanční dar na podporu výchovy dětí a mládeže.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 17.05.2018 12:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka