Kroužkování orla mořského přineslo překvapení: hlavu panenky v hnízdě

Jedno z nejnáročnějších kroužkování mláďat orla mořského plzeňskými zvířecími záchranáři proběhlo na Tachovsku.

Cílená propagace v Plzni

Nové hnízdo krále nebes, nalezené ornitologem Karlem Machačem z Tachovska, je umístěné na hodně špatně
přístupné borovici. Vylézt k němu musel profesionální stromolezec a příznivec činnosti Plzeňáků Michal Mašek, který nejdříve posoudil statiku stromu, a pak obratně vystoupal až k samotnému hnízdu.

Co ho však překvapilo nejvíce, byla skutečnost, že když nakoukl do hnízda na dvě nádherná mláďata orla mořského, koukal si do očí s hlavičkou dětské panenky. "Kde a proč se v hnízdě hlava dětské panenky vzala, nám zůstává záhadou. Je pravda, že orel mořský je při své velikosti, ne zrovna dobré letecké obratnosti a mizerným loveckým schopnostem hlavně mrchožrout. Z výšky vyhledává sraženou zvěř u kolejí či silnic, nebo uhynulá zvířata na
skládkách, újedištích a kolem rybníků. V okolí hnízda je rovněž i dost černých skládek, a tak to mohl sebrat třeba jen jako vystýlku do hnízda. Každopádně v úvahu ale přichází i varianta, že by přinesl hlavu panenky mláďatům na hraní, anebo jako potravu, To je, zejména v případě potravy, opravdu z našeho lidského pohledu a vnímání, hodně silná káva. Na druhou stranu na hnízdě je lepší hlava z dětské panenky, než ruka dospělého chlapa s kanystrem Karbofuranu," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

PS Karla Makoně: Orel mořský malé dítě ulovit nedokáže, zároveň neloví ani novorozence v kočárcích či děti bez dozoru v sídlištích a okolo MŠ. Na  jakýkoliv lov živé kořisti na suchu je to příliš neobratný a těžkopádný
lovec. Orel mořský neuloví ani zajíce, ani lišku, ani srnu, jako například orel skalní. To, že uloví velké ryby, je pak dáno hlavně tím, že on je vidí dříve než oni jeho a než stihnou jakkoliv zareagovat.
Proto také nález hlavičky dětské panenky na hnízdě u Tachova berte  prosím jen jako zajímavost a určitou, hodně drsnou, realitu, která je ovšem jen naší lidskou záležitostí.

Na fotografii ornitolog Karel Machač s nalezenou hlavičkou dětské panenky a průběh kroužkování dvou mláďat orla mořského ze špatně přístupného hnízda na Tachovsku.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka