Krysař na Malé scéně bude pro mladé

Prvním titulem nové sezony v Divadle J. K. Tyla bude baletní inscenace Krysař, premiéra se odehraje 3. září od 17:00 na Malé scéně DJKT.

Jarní servisní akce AUTO CB

Plzeňští diváci se s tanečním ztvárněním této staroněmecké báje setkali naposledy v roce 1955 v podobě baletní pantomimy skladatele a libretisty Pavla Bořkovce. Tentokrát bude příběh o tajemném cizinci, který zbaví městečko Hammeln Krys, ne však nepoctivosti jeho obyvatel, vyprávět choreografka Hana Litterová, a to originálním tanečním slovníkem přístupným mladé generaci.
Dramaturg Jakub Liška vytváří nový příběh, odehrávající se v současnosti a mezi mladými lidmi. „V příběhu akcentuji především milostný příběh a důležitým a stále aktuálním tématem je postava bezdomovce. Na něm se zrcadlí povrchnost a sobeckost obyvatel města. V inscenaci jsme se rozhodli použít mluvené slovo, aby byl příběh co nejvíce srozumitelný,“ vysvětluje dramaturg. V mluvené roli Krysaře alternuje člen muzikálu DJKT Jozef Hruškoci s hostujícím Alešem Slaninou. „Spolupráce s muzikálovými herci je pro mě výhodná v tom, že oba pánové mají taneční zkušenosti a schopnosti,“ říká choreografka. Hudební koláž připravila sama Litterová „Vycházím z Krysaře od Pavla Bořkovce, ale zazní i skladba Siciliano Johanna Sebastiana Bacha. Se zvukařem jsme také ve studiu nahráli speciální krysí hudbu,“ prozrazuje. Důležitou složkou inscenace bude počítačová animace Jakuba Mareše a kostýmy výtvarnice Dominiky Lippertové.

V roli Agnes alternují Kristýna Piechaczková, Anna Srncová a Corinne Cox. Jako Starostu uvidíme Miroslava Hradila či Petra Brettschneidera, role Bezdomovce připadla Odřeji Martišovi. Jako občané budou v různých alternacích tančit dámy Martina Diblíková, Lýdie Švojgerová, Karolína Hejnová, Karolína Beerová, Jana Schweitzerová, Andronika Tarkošová či Kristýna Venená a pánové Vojtěch Jansa, Michal Lenner, Jules Davis, Geronymo Fuhrmann či nová posila souboru z Jižní Korey Kim Donguk.

Hana Litterová
, má za sebou velmi úspěšnou dráhu sólové tanečnice ND Brno. Na kontě má Cenu Thálie a čtyři nominace. Choreografii se začala věnovat po r. 2000, v r. 2006 absolvovala studium taneční pedagogiky na brněnské JAMU, kde působí jako pedagog. Vyučuje klasický i moderní tanec na Taneční konzervatoři Brno. Jako choreografka spolupracuje s řadou tuzemských baletních, operních i činoherních scén.
Dá se říci, že úspěšnou dráhu choreografky započala Hana Litterová právě v Plzni, když zde v r. 2001 na soutěžní choreografické přehlídce získala 1. cenu a zároveň Cenu pro nejlepšího účastníka. S režisérem Tomášem Pilařem spolupracovala jako choreografka na inscenaci Verdiho Aidy, podílela se i na velkolepém provedení této opery v lochotínském amfiteátru.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 29.08.2016 13:29




3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka