Kulturní akce v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech v srpnu

Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech, pobočka Západočeského muzea v Plzni, si Vás dovoluje pozvat na níže uvedené kulturní akce.

Cílená propagace v Plzni

VÝSTAVY

11/06 – 28/08
120 let Klubu českých turistů v Rokycanech

otevírací doba muzea: út – ne 08.00 – 12.00, 12.30 – 16.00
Klub českých turistů (KČT), největší český turistický spolek, byl založen v Praze v roce 1888 skupinou vlastenců okolo cestovatele Vojty Náprstka. V roce 1896 vznikl regionální odbor KČT. Kam došli turisté za120 let? Jaké výlety podnikli a kolik turistických tras označili? A jak se žije rokycanským turistům dnes? Výstava návštěvníky seznamuje s historickými dokumenty a fotografiemi z počátků organizované turistikya také vybavení a pomůcky tehdejších turistů v kontrastu s dnešní moderní výbavou. Není opomenuta anituristicky atraktivní lokalita Brd a její opětovné zpřístupnění veřejnosti.

24/06 – 04/09
Kouzelný svět panenek

otevírací doba muzea: út – ne 08.00 – 12.00, 12.30 – 16.00
Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech prezentuje část rozsáhlé sbírky soukromé sběratelkyz Rokycanska – paní Věry Malíkové. Je určena nejen dětem a milovníkům hraček, ale také zájemcůmo historii bytového designu. Výstava představuje nejrůznější druhy panenek, oblečků, kočárků, postýleka miniaturních pokojíčků. Miniatury pokojíčků a kuchyněk jsou totiž kouzelným výletem do světa dětských her, ale také poutavou exkurzí mapující proměny bytových interiérů. K výstavě jsou připraveny i doprovodné programy pro děti v podobě výtvarných hrátek, čtení pohádek nebo výroba panenkyči panáčka.

STÁLÉ EXPOZICE

celoročně přístupné
Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech

Železářská výroba na Rokycansku a Podbrdsku
Bydlení na Rokycansku
Příroda pro budoucnost (chráněná území, flóra a fauna regionu)
Otisky času
Měšťanská a šlechtická domácnost
Rokycansko v minulosti

sezónní provoz 01/04 – 31/10
Národní technická památka Vodní hamr Dobřív
Pamětní síň Jindřicha Mošny v Dobřívě

Jindřich Mošna – život a dílo

INFORMACE K EXPOZICÍM

NÁRODNÍ TECHNICKÁ PAMÁTKA VODNÍ HAMR DOBŘÍV
338 44 Dobřív
Vodní hamr je národní technická památka s expozicí přístupnou v turistické sezóně. Dnešní zděná budova byla postavena začátkem 19. století na místě starších dřevěných hamrů z let 1658 a 1701. Bohaté strojní vybavení pochází z 19. století, z r. 1901 a z části i z pozdější doby. Původně se v hamru zkujňovalo vysokopecní surové železo a z něj se vykovávaly tyčové polotovary. Po rozšíření modernější ocelářské technologie přešel hamr koncem 60. let 19. století na výrobu těžkého kovaného nářadí.

PAMĚTNÍ SÍŇ JINDŘICHA MOŠNY V DOBŘÍVĚ

Dobřív 48, 338 44 Dobřív
V roce 2005 byla otevřena nová stálá expozice, věnovaná životu a dílu Jindřicha Mošny. Jindřich Mošna byl významný divadelní herec 2. poloviny 19. století, jehož manželka pocházela z domu, kde je dnes umístěna pamětní síň. Do Dobříva jezdil Jindřich Mošna načerpat síly a inspiraci k další divadelní práci.

Informace o muzeu

POBOČKA MUZEUM DR. BOHUSLAVA HORÁKA V ROKYCANECH
nám. J. Urbana 141, 337 01 Rokycany –Střed
tel: 378 370700,www.muzeumrokycany.cz, info@muzeumrokycany.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka