Kvalitu ovzduší v Plzni měří nové přístroje

Plzeň nakoupila za 6,915 milionu korun 13 nových analyzátorů ovzduší, které nahradily dosavadní dosluhující zařízení. Přístroje jsou nyní již nainstalovány na jedné mobilní a třech stacionárních měřicích stanicích rozmístěných na území města.

Cílená propagace v Plzni

Na projekt, jenž byl realizován v období květen až srpen 2017, přispělo Ministerstvo životního prostředí České republiky částkou ve výši 5,878 milionu korun. Přijetí této dotace schválili zastupitelé.

„Automatické měřicí stanice pro měření imisí pořídilo město v roce 1994 díky dotaci z evropského fondu PHARE, po dobu udržitelnosti projektu je provozovala Správa infrastruktury města Plzně, rovněž s přispěním dotace z tohoto fondu. V současné době patří projekt pod Správu informačních technologií města Plzně,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík.

Data z automatických měřicích stanic, která udávají imisní koncentrace SO2, NO2, CO a O3  (troposférického ozónu), jsou přenášena do Českého hydrometeorologického ústavu. „Pro sledování kvality ovzduší je cenné zejména to, že jsou k dispozici kontinuální data za více než dvacet let. Aktuální údaje najdou lidé na portálu Českého hydrometeorologického ústavu http://portal.chmi.cz/ v sekci ovzduší,“ uvedl náměstek primátora Petr Náhlík.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka