Květen v Měšťanské Besedě: Ewa Farna, Plavci i Pašerák Clint Eastwood

Aprílový měsíc je u konce, a tak by se vám mohl hodit kulturní program na májové dny.

Jarní servisní akce AUTO CB

V Měšťanské besedě zazpívá na svém komorním koncertě Ewa Farna a výročí 55 let na scéně oslaví Plavci s Janem Vančurou a mimořádně i Irenou Budweiserovou.

Komedie Jana Hřebejka Práskni do bot s Janem Hrušínským v jedné z hlavních rolí nechá nahlédnout do světa řemeslníků. Lukáš Vaculík jako člen vlády v bláznivé komedii Velké lásky v malém hotelu zažije těžké chvilky, když se odhalí jeho zálety s vdanou sekretářkou. Na konci května Měšťanskou besedu ovládne Komedy fest.

 Kino Beseda připomene oscarové filmy Zelená kniha, Bohemian Rhapsody, Zrodila se hvězda a uvede i novinky – Pašeráka Clinta Eastwooda nebo nejnovější počin Pedra Almodóvara Bolest a sláva.

www.mestanska-beseda.cz
HUDBA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=2

7. 5. 19:00 Dubnička Lahoda Revival Kabaret
Oslavná tryzna za neznámé hity

Šimek & Grossmann, Suchý & Šlitr, Vodňanský & Skoumal … ale znáte Dubničku & Lahodu? Ani my jsme je neznali. Přitom za sebou zanechali pokladnici veselých písniček, komických scének a minimalistické poesie. V chodsko-valašské retro folk show je společně budeme objevovat.
Autoři Kabaretu se snaží se navázat na bohatou, ale mizející tradici spojení vtipných písniček a scének vlastním originálním způsobem, aniž by se se zmíněnými ikonami chtěla srovnávat.

Hrají: Vilém Dubnička, Zdeněk Lahoda, David Vaňáč, Miroslav Lahoda, David Kovář, Štěpán Váňa

13. 5. 19:00 Pavlína Jíšová
Jihočeská písničkářka Pavlína Jíšová má na svém kontě již 9 sólových alb. Její repertoár skýtá přes 150 původních českých písní a její hlas je možné slyšet na více než sedmdesáti albech české produkce, na kterých spolupracovala s různými muzikanty. Tentokrát se představí v samostatném pořadu s názvem „Písničky s kytarou“.

Českobudějovická rodačka patří k výrazným zpěvačkám české folkové a country scény a bývá označována jako první dáma českého folku. Šestkrát po sobě získala ocenění Zpěvačka roku od hudebního časopisu Folk & Country. Její pěveckou kariéru odstartovalo členství ve skupině Sem Tam, se kterou získala dvakrát ocenění Porta na stejnojmenném plzeňském festivalu. Hrála se sdružením Žalman a spol. a byla i jednou ze dvou zpěvaček kapely Nezmaři. S Weekendem, který ji doprovází na první desce, Jíšová poznala Michala Tučného a téměř dva roky sólově vystupovala v jeho pořadu. Spolupracovala s Robertem Křesťanem i Věrou Martinovou. Na jednom z jejích alb hostoval i Jarek Nohavica a nazpívala duet s Pavlem Bobkem „Motýlek ráno“.

14. 5. 19:30 Ewa Farna: Málo se známe Tour 2019
Zpěvačka Ewa Farna se rozhodla po celý rok 2019 omezit počet venkovních vystoupení na městských akcích a festivalech v České republice a vyráží na divadelní turné s názvem “Málo se známe”. Předvede své písně v komornějším prostředí, byť na energii a naléhavosti neubere, dá hodně prostoru svým vynikajícím muzikantům a posluchači si ji budou moci zároveň užít vsedě. Naskytne se proto i příhodnější prostředí pro lepší interakci mezi publikem a kapelou a vytvoření intimnější atmosféry.
Předskokanem plzeňského koncertu bude zpěvačka Nelly.

20. 5. 19:00 Dubnička Lahoda Revival Kabaret
Oslavná tryzna za neznámé hity

Šimek & Grossmann, Suchý & Šlitr, Vodňanský & Skoumal … ale znáte Dubničku & Lahodu? Ani my jsme je neznali. Přitom za sebou zanechali pokladnici veselých písniček, komických scének a minimalistické poesie. V chodsko-valašské retro folk show je společně budeme objevovat.
Autoři Kabaretu se snaží se navázat na bohatou, ale mizející tradici spojení vtipných písniček a scének vlastním originálním způsobem, aniž by se se zmíněnými ikonami chtěla srovnávat.

Hrají: Vilém Dubnička, Zdeněk Lahoda, David Vaňáč, Miroslav Lahoda, David Kovář, Štěpán Váňa

21. 5. 19:00 Jan Vančura & PLAVCI
Legendární Plavci v čele s Janem Vančurou se opět vracejí do Měšťanské besedy. A oslaví tu 55 společných let na scéně! Jedna z nejstarších českých country kapel si při této příležitosti na koncert pozvala jako hosta Irenu Budweiserovou.

„Beseda, to bývala stálá scéna Plavců a věřím, že i nadále bude,“ říká Jan Vančura, poslední ze čtveřice zakladatelů. V nové sestavě dále figurují další výborní hudebníci, například uznávaný harmonikář a zpěvák Mário Bihári, vítěz několika evropských kytarových soutěží Jakub Racek nebo kontrabasista Lukáš Pelc. Díky nim a také zpěvačce Ireně Budweiserové doplňují Plavci své koncerty třeba i romskými a bluesovými písněmi nebo spirituály.

Na staré songy, mezi které patří Pole s bavlnou, Láska je věc kouzelná, 500 mil, Teče voda, Promovaní inženýři a další, se ale nezapomíná. Ty prostě zaznít musí.

21. 5. 19:30 Pohlazení po duši s Vlaďkou Bauerovou
Na květnovém koncertu Vlaďky Bauerové, skvělé plzeňské jazzové zpěvačky, zazní výběr z její dosavadní tvorby, slavné jazzové písně i šansony za doprovodu klavíru.


DIVADLO

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=3

12. 5. 19:30 Práskni do bot
Šulin, Mudrc, Drátěnka a Volej jsou povedená čtveřice řemeslníků, kteří jsou přesvědčeni, že ke štěstí mohou dojít jen tehdy, pokud něco ukradnou. Když dostanou za úkol vydlaždičkovat veřejné záchodky a umývárnu, rozbíhá se smršť situačního humoru. Každý z řemeslníků má totiž svůj sen a chtějí si ho splnit tak, že o polední pauze ukradnou paletu dlaždiček a posléze ji prodají. A protože stejný záměr mají všichni, o komické situace nebude nouze, přičemž páni řemeslníci nejdou pro peprnější slovo daleko.

Ruku na srdce – kdo z nás nemá zkušenost s řemeslníky, kteří bývají nespolehliví, drzí, občas i kradou. Tahle čtveřice vás ale místo vytočení do běla zaručeně donutí se smát.

Režie této zlodějské komedie Práskni do bot se ujal Jan Hřebejk a její děj zasadil do českých podmínek. Jak sám Hřebejk říká: „Hrdinové hry jsou přesvědčeni, že ke štěstí mohou dojít jen tehdy, pokud něco ukradnou. To se nám zdálo natolik české, že jsme děj přenesli z irského Belfastu do současné pražské reality.“

Hrají: Jan Hrušínský, Vlastimil Zavřel, Martin Sitta a Václav Liška
Režie: Jan Hřebejk
Divadlo: Divadlo Na Jezerce

13. 5. 19:30 Velké lásky v malém hotelu
Bláznivá komedie vypráví o tom, že ani člen vlády (Lukáš Vaculík) by si neměl nic začínat s vdanou sekretářkou. A pokud si k záletům vybere hotel, kde je i jeho manželka a čínská obsluha mu moc nerozumí, je to přímo katastrofa.

To potom potřebuje spolehlivého tajemníka, který dokáže vyrobit takové alibi, nad jakým zůstává rozum stát. Když se do toho připlete puritánská poslankyně a podváděný manžel, je jasné, že v hotelu vypukne peklo. V sousedních apartmá tu bydlí celkem 11 lidí a ve spletitých situacích, vyvolaných několika nevěrami, bojují o svůj krk vlastně všichni aktéři.

Hrají: Lukáš Vaculík, Adéla Gondíková / Betka Stanková, Mahulena Bočanová / Olga Želenská, Filip Tomsa, Ivana Andrlová, Veronika Jeníková / Pavla Vojáčková, Pavel Nečas, Zbyšek Pantůček / Roman Štolpa
Divadlo: Divadelní společnost Háta

15. 5.  19:30 Caveman
Rob Becker - Máte chuť se rozesmát až k slzám?? Přijďte se podívat na slavnou one man show o tom, co dělá muže mužem a ženu ženou, o rozdílech mezi námi, o lásce, partnerství a vtipně utajených kvalitách obou pohlaví.

16. 5. 19:30 Cavewoman
Po více než patnácti letech úspěšného uvádění inscenace Caveman přichází agentura Point s Cavewoman.
Mysleli jste si, že Vás už nic nedokáže rozesmát? Přijďte se podívat na volné pokračování kultovní one man show Caveman a seznámit se s hrdinkou nového představení o jeskynní ženě Cavewoman. Pobaví Vás trochu jiný pohled na lásku a partnerské vztahy, na to, co dělá muže mužem a ženu ženou, v komedii, která se s vtipným nadhledem zamýšlí nad věčným soubojem obou pohlaví.
“Obhajoba jeskynní ženy” Emmy Peirsonové je humorným pohledem na muže a ženy, snažící se žít vedle sebe na stejné planetě. Zábavné pojetí věčného souboje těchto dvou pohlaví, pro změnu ze ženské perspektivy, volně navazuje na slavnou Beckerovu one man show Caveman. Diváci jsou pozváni do její “jeskyně”, kde s nimi v odlehčeném duchu sdílí své starosti, pochybnosti a pocity úzkosti pramenící z obavy, zda si vybrala toho pravého. Zároveň se vtipně zamýšlí nad spoustou dalších témat, například proč mají ženy hrůzu z tloušťky, nebo co způsobuje jejich nepředvídatelné a často prudké změny v chování.

Hraje: Daniela Choděrová
Napsal: Emma Peirson
Překlad: Pavel Dominik
Režie: Irena Žantovská
Pořadatel POINT, s.r.o.

24. 5. 19.00 Hrdý Budžes
Dramatizace úspěšné stejnojmenné prózy spisovatelky Ireny Douskové. Hrdinka příběhu, žákyně druhé třídy základní devítileté školy Helenka Součková, nás zkoumavým i naivním pohledem osmiletého dítěte sugestivně provází tragikomickými roky husákovské normalizace, tak jak se na počátku 70. let promítala do světa dětí i dospělých.
Na pozadí prostředí školy a divadla v jednom „nejmenovaném“ okresním městě se odvíjí sled komických příhod, trapných zážitků, drobných i větších neštěstí, které malá Helenka nejen prožívá, ale zároveň je s bezprostředností svému věku vlastní hodnotí a komentuje. Barbora Hrzánová získala cenu THÁLIE 2003 za mimořádný ženský jevištní výkon za roli Helenky Součkové.

Hrají:
Helenka Součková: Bára Hrzánová
Žena, soudružka, maminka, babička, paní učitelka: Jarmila Vlčková
Muž, soudruh, tatínek, dědeček, Pepíček: Libor Jeník
Délka představení: 160 minut včetně přestávky
Pořadatel: JT PROMOTION s.r.o.

25. 5. 19.00 Vražda v salónním coupé
26. 5. 19:00 Vražda v salónním coupé

Detektivní hra z repertoáru Divadla Járy Cimrmana.
Slavné cimrmanovské detektivní drama o vyšetřování kriminálního činu, jež se odehrál v jedoucím Orient expresu. Inspektor Trachta a policejní praktikant Hlaváček nasazují všechny páky, aby dopadli vraha. Kdo bude lstivější?
Stateční čeští kriminalisté, nebo záhadný továrník Bierhanzel? Piš holoubku, piš, brzy zcepeníš…

Hrají:
Inspektor Trachta: Zdeněk Svěrák nebo Miloň Čepelka
Policejní praktikant Hlaváček: Petr Brukner, Josef Čepelka nebo Vojtěch Kotek
Továrník Bierhanzel: Jaroslav Weigel nebo Petr Reidinger
Továrník Meyer: Jan Hraběta nebo Marek Šimon
Steward: Václav Kotek nebo Genadij Rumlena

Autoři: Cimrman/Smoljak/Svěrák
Režie: Ladislav Smoljak
Délka představení: 120 minut včetně přestávky
Pořadatel: JT PROMOTION s.r.o.

27. 5. – 31. 5. FESTIVAL HUMORU KOMEDY FEST


OSTATNÍ

18. 5. 19:00 Plzeňský festival stepu: Galavečer
PLZEŇSKÝ FESTIVAL STEPU 2019 Vám již pošesté přináší to nejlepší, co nabízí současný step, a to v podání špičkových stepařů z domova i ze zahraničí. Přijedou například stepařská studia Avalanche z Hradce Králové, TS Andrea z Prahy. Stepaři z Německa – např. vynikající sólistka Kira von Kayser, stepař, choreograf a tanečník z Ukrajiny Igor Bezdieniezhnykh a mnoho dalších. Váženým hostem večera bude vynikající stepař Ruben Sanchez ze Španělska, který povede i stepařské workshopy. Večerem vás budou provázet Roman Vojtek a Petr Borovský.

Pořadatel: SPOLEK K.R.O.K.


CESTOVÁNÍ S BESEDOU

14. 5. 19:00 Maroko - nejzápadnější blízký východ
přednáší Vladimír Váchal

Nejzápadnější Blízký východ, tak by se dalo nazvat nádherné Marocké království. Země, která je unikátním skvostem arabské a berberské kultury, je ideálním místem pro mladé cestovatele, kteří touží poprvé vkročit do ulic orientálních měst. Od nádherných pouštních hradů, pouští a oáz, přes historická města s tradiční architekturou, až k horám i pobřeží Atlantského oceánu. To jsou jen úvodní lákadla této země. Marocká kuchyně je bezesporu unikátní a silný mátový čaj je natolik populární, že se mu nevyhnete ani, pokud jste zatvrzelými milovníky čehokoliv jiného, jen ne čaje. Přednáška Vladimíra Váchala vám dá na Maroko netradiční pohled. Těžko popisovat, prostě přijďte!
Vstupné 100,- v předprodeji / 120,- v den konání.


KINO BESEDA

http://www.mestanska-beseda.cz/cz/program.aspx?theme=6

Zahraniční filmy promítáme v původním znění s českými titulky.

1. 5. 19:15 Zelená kniha
ZEMĚ / ROK: USA / 2018

REŽIE: Peter Farrelly
HRAJÍ: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardellini, Don Stark, Brian Stepanek, P.J. Byrne
DOBA TRVÁNÍ: 130 min

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk” Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha (Green Book) získala tři Zlaté glóby a tři Oscary. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku.

2. 5. 17:00 Léto s gentlemanem
ZEMĚ / ROK: ČR / 2018

REŽIE: Jiří Adamec
HRAJÍ: Jaromír Hanzlík, Alena Antalová, Igor Bareš, Lucie Vondráčková, Miroslav Šimůnek ad.
DOBA TRVÁNÍ: 98 min

Anna (Alena Antalová) tráví se svým manželem (Igor Bareš) každé léto v chatové oblasti pár desítek kilometrů za Prahou. Jsou svoji už snad celou věčnost, takže jejich manželství sklouzlo, jak to tak bývá, do rutiny a stereotypu. Dny plynou ospale jeden za druhým. Její muž svůj čas už dlouhou dobu spravedlivě dělí mezi karban s kamarády v hospodě a výrobu modelů lodí ze sirek uvnitř lahví a jeho žena je pro něj prakticky neviditelná. Anna si každé léto zpříjemňuje na několik dní pravidelným setkáváním s kamarádkami, které za ní do malebných středních Čech přijíždějí na cyklistické výlety v okolí hradu Kamýk.
Jednoho dne se ve vesnici objeví muž jménem Artur (Jaromír Hanzlík). Elegantní, šarmantní gentleman, který je, jak všichni předpokládají, novým majitelem místního zámku. Zámek je sice spíš polorozpadlá ruina, ale zámecký pán s ním má velké plány. 
Mezi Arturem a Annou přeskočí jiskra. Anna zažívá pocity již dlouho nepoznané. Artur je galantní a zahrnuje ji pozorností. Anna s ním čím dál častěji uniká své životní realitě vstříc romantickým výletům a zážitkům…
Zvýhodněné vstupné pro seniory nad 65 let 69 Kč.

2. 5. 19:15 Bohemian Rhapsody
ZEMĚ / ROK: VB, USA / 2018

REŽIE: Bryan Singer, Dexter Fletcher
HRAJÍ: Rami Malek, Joseph Mazzello, Gwilym Lee, Ben Hardy, Allen Leech

Jediné, co je pozoruhodnější než jejich muzika, je jeho příběh. Bohemian Rhapsody popisuje hudební dráhu i nekontrolovatelnou životní spirálu Freddieho Mercuryho. Snímek je rámcován založením skupiny Queen v roce 1971 až po památný koncert Live Aid v roce 1985.

6. 5. 19:15 Zrodila se hvězda
ZEMĚ / ROK: USA / 2018

REŽIE: Bradley Cooper
HRAJÍ: Bradley Cooper, Lady Gaga
DOBA TRVÁNÍ: 136 min

Hlavní roli v dechberoucím romantickém dramatu hrají Bradley Cooper a Stefani Germanotta, kterou celý svět lépe zná pod jejím uměleckým pseudonymem jako hudební superstar Lady Gaga. Pro čtyřnásobného držitele nominace na Oscara Bradley Coopera (Americký sniper, Špinavý trik, Terapie láskou) je tento film jeho režijním debutem. Cooper ve filmu zároveň hraje hvězdu country Jacksona Mainea, který objeví neznámou talentovanou zpěvačku Ally (Stefani Germanotta). Když se oba vrhnou do vášnivého milostného vztahu, Jack přiměje Ally k vystupování v záři reflektorů a katapultuje ji tak ke slávě. Ale když Allyin raketový start zastíní jeho vlastní kariéru, Jack stále obtížněji nese svůj ústup z velkých pódií a o to více se potýká se svými vnitřními démony.

8. 5. 19:15 Pašerák
ZEMĚ / ROK: USA / 2018

REŽIE: Clint Eastwood
HRAJÍ: Clint Eastwood, Bradley Cooper, Michael Pena, Alison Eastwood, Andy Garcia
DOBA TRVÁNÍ: 116 min

Ve svém novém celovečerním snímku se Clint Eastwood kromě režie ujal i hlavní role a vystoupil tak před objektivy kamer v doprovodu Bradleyho Coopera (Zrodila se hvězda), Laurence Fishburnea (John Wick 2), Michaela Penaa, Dianny Wiestové nebo Andyho Garcii.
Eastwood v roli Earla Stonea představuje muže, který je ve svých osmdesáti letech zlomený, opuštěný a navíc čelí propadnutí majetku své firmy kvůli neplacení hypotéky. V této situaci je mu nabídnuta příležitost k výdělku – místo řidiče. Brnkačka. Jenže Earl neví, že se právě upsal jako kurýr drogovému Mexickému kartelu. Počíná si dobře — popravdě tak dobře, že zboží, které přepravuje, roste exponenciálně na objemu, až vše dospěje do okamžiku, kdy Earl dostává celý kšeft na starosti. Earlovy potíže s nedostatkem peněz jsou tytam, jeho minulost je mu však neúprosně v patách a kartel není jediný, kdo na Earla dohlíží. Tajemný pašerák také poblikává na radaru snaživého agenta DEA Colina Batese (Bradley Cooper). Dávné hříchy na Earla doléhají a není jisté, podaří-li se mu všechny urovnat dříve, než bude dostihnut strážci zákona nebo vymahači Kartelu.

9. 5.  19:15 Skleněný pokoj
ZEMĚ / ROK: ČR / 2019

REŽIE: Julius Ševčík
HRAJÍ: Carice van Houten, Hanna Alström, Claes Bang, Roland Moller, Karel Roden, Martin Hofmann, Karel Dobrý, Zuzana Fialová, Vladimír Polívka a další
DOBA TRVÁNÍ: 104 min

Na kopci nad Brnem vyrostl počátkem třicátých let minulého století obdivuhodný dům. Mistrovské dílo modernistické architektury z betonu a oceli je dílem slavného architekta von Abta, který tuto jedinečnou stavbu navrhl pro bohatého podnikatele Viktora Landauera, jeho ženu Liesel a jejich rodinu. Skleněný pokoj se stává nejen architektonickým skvostem, ale i synonymem krásy, modernosti, otevřenosti, stejně jako symbolem nadějí mladého československého národa, symbolem budoucnosti.
Rodinný život, jaký si Liesel vysnila, prostoupený světlem a klidem průzračného prostoru, naplněný láskou a umocněný vztahem s nerozlučnou přítelkyní Hanou, však netrvá dlouho. Viktor je Žid, a Evropu čím dál víc zahaluje stín nacismu.  Rodina se připravuje na odchod do exilu. Další ranou je pro Liesel bolestné zjištění, že Viktor má poměr s mladou ženou Katou, jíž jako válečné uprchlici poskytli ve svém domě azyl. Liesel se silněji upíná k Haně.  Zatímco ona je ve svých citech rezervovaná, Hana je volnomyšlenkářka, která si ráda užívá všeho šťavnatého, co život přináší. A přestože Liesel cítí, že za jejich přátelstvím klíčí něco víc, brání se dát tomu průchod.  V panice a zmatku, které provázejí německou invazi, Landauerovi za dramatických okolností prchají z Československa. Vila však zůstává a její příběh pokračuje.
Hana a její manžel Oskar, právník Landauerových se rozhodli zůstat v Brně. Díky poměru s německým konstruktérem Stahlem se před Hanou otevře možnost návratu do magického Skleněného pokoje a ona oživuje vzpomínky na Liesel a předválečnou dobu plnou nadějí.  Nucené odloučení jakoby posilovalo jejich vzájemné city. Obě ženy si píší bez toho, aby se dočkaly odpovědí a dozvěděly se, jaký je osud té druhé. 
Po válce je vila zničená, okna rozmetala bomba. Naděje, kterou Skleněný pokoj symbolizuje, však zůstává.
Režisérem filmu Skleněný pokoj je Julius Ševčík, držitel Českého lva za nejlepší režii filmu Masaryk, který celkově získal 12 Českých lvů.
                                                                                                                                                                                                                                                                                            
11. 5.  14:30 Kouzelný park
Země / rok: USA / 2019

Režie: Josh Appelbaum
Hrají (v českém znění): Ivana Korolová, Matěj Hádek, Kryštof Hádek, Martina Šťastná
Znění: český dabing
Délka: 85 min

Vymýšlet atrakce, jaké svět neviděl, je pro June a její maminku ta úplně nejlepší zábava. Ve své představivosti vyčarovaly kouzelný park, v němž všechny ty dechberoucí a fyzikální zákony popírající atrakce řídí mluvící zvířata s velmi vyhraněnou osobností. Například bezpečáka tu dělá dikobraz, který se všeho bojí a ve stresu nekontrolovaně střílí bodliny, o údržbu se starají dva bobří vtipálci a tak by se dalo pokračovat.
June však není pouze snílek, ale taky hodně praktická holka, která zkouší aspoň některé z těch fantastických modelů reálně postavit z toho, co jí zrovna přijde pod ruku. Asi tušíte, že takové pokusy nemůžou dopadnout dobře a většinou končí demolicí celého sousedství. Po jedné takové mimořádné destrukci June slíbí, že už začne sekat dobrotu, všední i nevšední starosti ji navíc připraví i o chuť vymýšlet výjimečné atrakce aspoň teoreticky. June přestane snít. Jednoho dne ji však osud a šťastná místa zavedou na zpustlé místo, kde kdysi skutečně existoval park, jaký si vysnila. Dokáže June znovu probudit vlastní fantazii a zastavit jinak nevyhnutelný zánik tohoto ráje atrakcí? Zdejší mluvící zvířecí personál na ni dost spoléhá. Jinou naději totiž nemají.
Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

11. 5. 17:00 Dumbo
  s českým dabingem
ZEMĚ / ROK: USA / 2019

REŽIE: Tim Burton
HRAJÍ: Colin Farrell, Michael Keaton, Danny DeVito, Eva Green, Alan Arkin, Finley Hobbins ad.
ZNĚNÍ: český dabing
DOBA TRVÁNÍ: 112 min

Majitel cirkusu Max Medici (Danny DeVito) pověřuje bývalou hvězdu Holta Farriera (Colin Farrell) a jeho děti Milly (Nico Parker) a Joe (Finley Hobbins), aby se starali o novorozeného slona, jehož nadměrné uši jsou k smíchu publiku ve slávě upadajícím cirkuse. Ale poté, co se zjistí, že Dumbo umí létat, zažívá cirkus neuvěřitelný návrat. Zároveň se o Dumba velmi zajímá podnikatel V. A. Vandevere (Michael Keaton), který angažuje „podivného tlustokožce“ pro svůj nejnovější zábavní podnik Dreamland.  Dumbo stoupá na vrchol slávy díky společným vystoupením s okouzlující a okázalou královnou vzduchu Colette Marchantovou (Eva Green). Záhy však Holt Farrier zjišťuje, že pod nablýskaným povrchem zábavního podniku Dreamland, se skrývá nejedno temné tajemství.
Tímto snímkem Disney dál rozšiřuje řadu hraných filmů s oblíbeným klasickým příběhem, kde být jiný, než ostatní je vlastně výhodou a darem, který ctí silná rodinná pouta a kde sny létají.
Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

13. 5. 19:15 Nikdy neodvracej zrak
ZEMĚ / ROK: GER, ITA / 2018

REŽIE: Florian Henckel von Donnersmarck
HRAJÍ: Tom Schilling, Sebastian Koch, Paula Beer, Oliver Masucci, Saskia Rosendahl, Ina Weisse ad.
DOBA TRVÁNÍ: 188 min

Kurt se poprvé s moderním uměním seznámil jako dítě na výstavě „zvrhlého umění“ pořádané nacisty. Po válce pak prokáže svůj talent a studuje výtvarnou akademii ve východoněmeckých Drážďanech. Zde potkává Ellie a je přesvědčen, že našel lásku svého života. Její otec, prominentní lékař Carl Seeband, s jejich vztahem však zásadně nesouhlasí a snaží se jej jakýmikoliv prostředky zničit. To, co nikdo z nich zatím netuší, je skutečnost, že jejich životy jsou již dávno propojeny hrozným zločinem, do kterého byl Seeband za války zapleten. Kurtovi a Ellie se nakonec podaří odejít do západoněmeckého Düsseldorfu. Kurt pokračuje ve studiu a hledá ve svobodném světě svůj nový, moderní výtvarný styl. Životní prožitky a traumata se Kurtovi nakonec stávají inspirací, díky níž začíná tvořit osobité obrazy, které odrážejí nejen jeho vlastní osud, ale i pocity celé poválečné generace.
Režisér a scenárista Florian Henckel von Donnersmarck (držitel Oscara za Životy těch druhých) natočil svůj třetí celovečerní film pod vlivem svého zájmu o výtvarné umění a po inspirativním setkání s dílem německého malíře Gerharda Richtera, jehož život a dílo mu slouží jako jeden z inspiračních zdrojů. 
Film získal dvě nominace na Oscara a byl oceněn na festivalu v Benátkách.

15. 5. 19:15 Teroristka
29. 5. 19:15
ZEMĚ / ROK: ČR, SR / 2019

REŽIE: Radek Bajgar
HRAJÍ: Iva Janžurová, Martin Hofmann, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Eva Holubová, Jana Plodková, Kristina Svarinská
DOBA TRVÁNÍ: 95 min

Hlavní hrdinkou černé komedie Teroristka je Marie (Iva Janžurová), učitelka na penzi, která si jednou řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás občas napadne, ale hned tu myšlenku rozumně zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky – přestože jí bývalý žák, momentálně v podmínce (Pavel Liška), dává cenné životní rady: "Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere."

16. 5. 17:00 Ženy v běhu
ZEMĚ / ROK: ČR / 2019

REŽIE: Martin Horský
HRAJÍ: Zlata Adamovská, Tereza Kostková, Veronika Khek Kubařová, Jenovéfa Boková, Ondřej Vetchý, Vladimír Polívka, Martin Hofmann
DOBA TRVÁNÍ: 93 min

Komedie o ženách, které se nebojí vyběhnout štěstí naproti
Věra (Zlata Adamovská) prožila s Jindřichem báječný život a je pevně rozhodnutá splnit jeho poslední přání – zaběhnout maraton!  Emancipovaná a rázná matka tří dcer v tom nevidí žádný problém. Prostě si trasu rozdělí na čtyři díly a zdolají těch více než 42 kilometrů jako rodinná štafeta. Žádná z nich sice dosud neuběhla ani metr, ale do startu přece zbývají tři měsíce a trenér Vojta (Vladimír Polívka) připravil skvělý kondiční plán. Stačí jen začít. Dcery se ovšem do běhání nehrnou. Mají úplně jiné starosti.
Nejstarší Marcela (Tereza Kostková) čelí dennodenně průšvihům svých tří synů a jejich otec Karel (Ondřej Vetchý) ji už dvacet let neumí, nebo nechce, požádat o ruku. Prostřední Bára (Veronika Khek Kubařová) touží po dítěti, jenže pro něj zatím nenašla toho pravého tatínka. Její biologické hodiny bijí na poplach. A nejmladší Kačka (Jenovéfa Boková) sice chlapa má, ale ten chlap má jeden zásadní háček – manželku. Zamilovaná Kačka přesto lpí na vztahu bez budoucnosti.
Je zřejmé, že dcery mají momentálně úplně jiné priority než běžecký trénink. Svérázná maminka Věra proto musí napnout všechny síly, aby rodinnou štafetu přivedla přes řadu překážek a komediálních komplikací na start Jindřichova vysněného maratonu.
S běháním je to úplně stejné jako v životě. Důležité je vydržet a nevzdávat se, když cíl je na dosah…

16. 5. 19:15 Michelangelo: Láska a smrt
REŽIE: Phil Grabsky
DOBA TRVÁNÍ: 87 min
Anglicky s českými titulky

Michelangelo je spolu s Leonardem, považován za jednoho z největších umělců renesance – a možná všech dob. Ale kdo opravdu byl tento bouřlivý a vášnivý velikán dějin umění? U příležitosti věhlasné výstavy v Národní galerii v Londýně, líčí nový film režiséra Phila Grabského podrobně a barvitě Michelangelův život a jeho nesmírnou uměleckou praxi, která zahrnovala malířství, sochařství i architekturu.
Zvýhodněné vstupné pro seniory nad 65 let a pro studenty do 26 let: 230 Kč
Zvýhodněné vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný! Děkujeme za pochopení.

20. 5. 19:15 Trabantem tam a zase zpátky
ZEMĚ / ROK: ČR / 2019

REŽIE: Dan Přibáň
DOBA TRVÁNÍ: 105 min

Velká cesta kolem světa končí! Poslední výprava uzavírá cesty žlutých trabantů napříč kontinenty ve velkém stylu. V týmu tentokrát není žádná žena a putování smečky mužů v čele s cestovatelem Danem Přibáněm nabírá často divoké obrátky. Žlutý cirkus jede z Indie až domů. Překonává Himaláje i diktatury, láme výškové rekordy a prchá před policií. Přestože jde mnohokrát do tuhého, mezinárodní česko-slovensko-polská posádka bojuje se všemi nástrahami s černým humorem, sebeironií a občas na hraně politické korektnosti. Film Trabantem tam a zase zpátky definitivně dokazuje, že není třeba drahých terénních vozů, aby člověk projel celý svět a zažil jeden z nejdojemnějších návratů.

22. 5. 19:15 Láska na druhý pohled
ZEMĚ / ROK: FRA, BEL / 2019

REŽIE: Hugo Gélin
HRAJÍ: François Civil, Joséphine Japy, Benjamin Lavernhe, Camille Lellouche ad.
DOBA TRVÁNÍ: 117 min

Když se Raphael a Olivia ve svých osmnácti setkali, byla to láska na první pohled. A začátek velkého milostného příběhu. Neoddělitelně se vzájemně podporují při naplňování svých vášní: on je spisovatel a ona klavíristka. A jak to vypadá o deset let později? Již jsou manželi, ale vášně a vzájemné podpory je mezi nimi již méně. Zatímco Raphael píše úspěšné bestsellery, Olivia oželela vlastní sólovou hudební kariéru, v které ji její manžel ohromený vlastním spisovatelským úspěchem podporoval stále méně a méně. Jednoho večera to si Olivia přestane být jistá, zda ji Raphael ještě vlastně vůbec miluje.
Následujícího rána se Raphael probouzí sám a čeká jej pořádný šok. Propadne se totiž do paralelního světa, ve kterém žije úplně jiný život. Olivii v něm nikdy nepotkal, ta je nyní slavnou klavíristkou a on určitě není slavným a všemi uznávaným spisovatelem. Je jen neznámým učitelem literatury, má navíc na hrudi záhadné tetování s nápisem „ping“ a především si uvědomí, že bez Olivie nedokáže žít. Musí udělat vše pro to, aby si její lásku znovu získal a především si ji zasloužil. Jeho jedinou výhodou je, že ji z dřívějšího života dokonalé zná, ví, co má ráda, co jí vadí a co miluje. Navíc mu v jeho snaze získat Oliviino srdce podruhé pomáhá nejlepší kamarád, který má na prsou pro změnu vytetované slovo „pong“.


23. 5. 19:15 Gauguin
ZEMĚ / ROK: FRA / 2018

REŽIE: Edouard Deluc
HRAJÍ: Vincent Cassel, Ian McCamy, Malik Zidi, Marc Barbé, Samuel Jouy, Pua-Tai Hikutini ad.
DOBA TRVÁNÍ: 102 min

Nekompromisní vizionář Paul Gauguin opouští Paříž, rodinu i přátele a v roce 1891 se usazuje na exotickém ostrově Tahiti, aby zde načerpal inspiraci pro své obrazy v divoké a neposkvrněné přírodě. Zdánlivý ráj se ale mění v místo samoty a chudoby, na němž Paul zápolí s podlomeným zdravím, odmítnutím i pochybami. Poznává zde ale takové domorodou krásku Tehuru, která se stává jeho ženou i múzou. Film Edouarda Deluca je výpravnou, přitom ale meditativní sondou do duše vášnivého a problematického génia. Dominuje jí naprosto strhující, intenzivní výkon Vincenta Cassela.

25. 5. 14:30 Hledá se Yetti
ZEMĚ / ROK: USA / 2019

REŽIE: Chris Butler  
HRAJÍ: Zoe Saldana, Hugh Jackman, Timothy Olyphant, Emma Thompson, Zach Galifianakis  
ZNĚNÍ: český dabing
DOBA TRVÁNÍ: 95 min

Pan Článek je legrační a roztomilou postavou v dobrodružném rodinném snímku od cenami ověnčeného studia Laika. Sir Lionel Frost je chrabrý a energický dobrodruh, který se považuje za předního odborníka na mýty a příšery. Ovšem nikdo jiný jeho objevům nevěří. Aby svůj názor obhájil, vydává se na americký severozápad objevit - Yettiho, chybějící vývojový článek mezi opicí a člověkem. Pan Článek - lehce bláznivý, překvapivě bystrý a citlivý tvor, který představuje posledního jedince svého druhu, čelí osamělosti a věří, že Sir Lionel je jediným mužem, který mu může pomoci. Ti dva spolu s nezávislou a vynalézavou Adelinou Fortnightovou zažívají odvážné dobrodružství, které směřuje k jedinému cíli - bájnému údolí Šangri-La.
Cena dospělí 120,- Kč, děti do 12 let 100,- Kč

Dětské vstupenky je možno zakoupit pouze na pokladně Předprodeje vstupenek, nám. Republiky 41 a v Měšťanské besedě. Nákup zlevněných vstupenek přes internet není možný. Děkujeme za pochopení.

27. 5. 19:15 Bolest a sláva
ZEMĚ / ROK: ESP/ 2018

REŽIE: Pedro Almodóvar
HRAJÍ: Penélope Cruz, Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Leonardo Sbaraglia a další
DOBA TRVÁNÍ: 113 min

Salvator Mallo je slavný filmový režisér. Za svou kariéru posbíral mnoho úspěchů. Nyní se jeho svět hroutí. Salvator cítí jen prázdnotu a není schopen tvořit. Jestli chce dál žít, musí najít příčinu.
Ve vzpomínkách se vrací do svého dětství do 60. let, kdy s rodiči emigroval do Valencie. Snaží se rozpomenout na spalující touhu po své první lásce, kterou potkal v 80. letech v Madridu a na bolest, kterou mu přinesl rozchod. Tehdy cítil opojnost života i utrpení. Psaní pro něj bylo únikem
a zapomněním. Kouzlo filmu mu přineslo slávu i vykoupení z neúspěchů jeho života.
Bolest a sláva vypráví o složitosti oddělit tvůrčí proces od vlastního života a od vášní, které žití dávají smysl a naději. 
Bolest a sláva je nejnovějším počinem z pera kultovního španělského režiséra a scenáristy Pedra Almodóvara. Ten do hlavních rolí obsadil své oblíbené a osvědčené herce – Antonia Banderase a Penelope Cruz. 

30. 5. 17:00 Na střeše
ZEMĚ / ROK: ČR, SR / 2019

REŽIE: Jiří Mádl
HRAJÍ: Alois Švehlík, Duy Anh Tran, Vojtěch Dyk, Mária Bartalos, Adrian Jastraban, David Švehlík
DOBA TRVÁNÍ: 97 min

Profesor Rypar (Alois Švehlík) poskytne dočasné útočiště Songovi (Duy Anh Tran), mladému Vietnamci, jehož našel ukrytého na střeše svého domu. Mohou však dva takto odlišní lidé vůbec sdílet jeden prostor, aby z toho nebyla katastrofa? Pomůže jim v tom jejich drzý plán? Soužití nevraživého pána, rozzlobeného na celý svět, který mu neuchopitelně uniká, a mladíka, který hledá východisko ze zoufalé situace v neznámém městě, přináší mnoho třecích ploch, tragikomických situací, ale i překvapivých nápadů a řešení. Každý z nás totiž potřebuje, aby jej někdo potřeboval. A Song potřebuje kromě teplého oblečení a střechy na hlavou někoho, kdo mu bude důvěřovat. Lze však důvěřovat neznámému klukovi? Profesor Rypar se o to pokusí i za cenu, že musí sem tam slevit ze svých zásad a jeho střecha se musí trochu rozšířit. Ale dokáže Song tuto důvěru skutečně oplatit?
Na střeše je druhým celovečerním filmem v režii Jiřího Mádla, který úspěšně střídá ve své kariéře posty před i za kamerou. V posledních letech patří k vyhledávaným českým hercům, s úspěchem se ale setkal i jeho start na poli režie. Za debut Pojedeme k moři, který v kinech vidělo přes 100 tisíc diváků, získal při vyhlašování Cen české filmové kritiky 2015 Cenu RWE pro objev roku.
„Na střeše je příběh o setkání s někým, koho považujeme za cizince, nicméně může být součástí, kterou postrádáme. Pokud máte parťáka, může být život zatracence, kterého nikdo nechce, docela zábavný. Trocha ilegálního chování s úmyslem někomu pomoct je motorem tohoto filmu,“ říká režisér.
Zvýhodněné vstupné pro seniory nad 65 let 69 Kč.


30. 5. 19:15 Velká nádhera
ZEMĚ / ROK: Itálie, Francie / 2013

REŽIE: Paolo Sorrentino
HRAJÍ: Toni Servillo, Sabrina Ferilli, Carlo Verdone, Carlo Buccirosso, Isabella Ferrari ad.
DOBA TRVÁNÍ: 141 minut

Po obrazově i hudebně atraktivní road-movie Tady to musí být (2011) sahá Sorrentino po osvědčených prostředcích svého jedinečného filmového stylu a opět přináší vizuálně podmanivé komediální drama o hledání smyslu vlastní existence a smíření se s věčně plynoucím časem a stárnoucím tělem. Příběh stárnoucího spisovatele a novináře Jepa zasazuje Sorrentino do prostředí „třpytivé“ vysoké smetánky podmanivého Říma a po vzoru filmových velikánů Federica Felliniho a Michelangela Antonioniho podává kritiku současné společnosti, žijící v povrchnosti, přetvářce a zaslepenosti. Zoufalý Babylon zbohatlíků, politiků, zločinců, filmových hvězd, umělců, intelektuálů, ale i komplikovaných i nestálých vztahů ožívá v starověkých budovách a gigantických vilách Říma a sledujeme ho očima rozčarovaného Jepa, věčně se utápějícího v poháru gin tonicu a ve víru nekonečných party. A nad tím vším stojí Řím jako krásná, avšak mrtvá diva.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka