Kyrgyzstán - cestopisná přednáška o zemi nomádů, jezer a hor

Cestovatelé z Plzně – Antonín Kolář a Eva Haunerová, kteří v létě podnikli téměř měsíční cestu po Kyrgyzstánu, se ve středu 21. října 2015 podělí o své zážitky a fotografie na své přednášce.

Cílená propagace v Plzni

Ta se uskuteční v Regionálním muzeu Nečtiny (Plzeň-sever) od 18 hodin a vítáni jsou všichni, které zajímá tato středoasijská země skrásnou přírodou, horami, jezery akulturou nomádů žijících vjurtách.

„Při promítání představíme svoji cestu po Kyrgyzstánu, v němž jsme ujeli a prošli bezmála 3000 km. Budeme vyprávět o nejkrásnější jurtě světa, která byla vyráběna 5 let nebo o slaném jezeru, ve kterém se nejde utopit,“ láká na promítání Antonín Kolář, jeden zdvojice cestovatelů, který dříve navštívil země jako Mongolsko, Čína, Sýrie, Arménie nebo Vietnam. „Povíme také příběh o nomádech, kteří ve strachu uklízejí foťáky do vod jezera Song Kul vnadmořské výšce 3000 m n. m. nebo o prvorepublikovém marxistovi Rudolfu Marečkovi, který se vydal do Kyrgyzstánu budovat komunistický ráj na zemi a pojmenovávat tamní hory jmény Pik Mareček, Pik Fučík a podobně,“ doplňuje Kolář výčet témat přednášky.

Cestovatelé slibují i seznámení s nomádským léčitelstvím, které například chorobu srdce malého děťátka léčí poklepem kladiva a vyhaslým popelem. Chybět nebude ani napínavý příběh o záchranné akci mladé dívky, která po pádu uvízla na ledovci ve výšce 4600 m n. m. akteré cestovatelé přivolávali vrtulník.

Kromě fotografií z cesty a vyprávění se můžou účastníci přednášky těšit i na malou hudební produkci na tradiční kyrgyzský nástroj chopo choor a kulinářskou ochutnávku spojenou stipovací soutěží. Doporučené vstupné na přednášku je 50 Kč.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
16.10.2015 08:26




4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka