Labuť na Hracholuskách měla háček v krku a vlasec kolem těla. Zběsilá jízda záchranářů byla úspěšná

V úterý 23. 8. 2016 přebírá šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň v průběhu dne hned několik telefonických upozornění a zpráv týkajících se labutě velké s rybářským háčkem v jazyku a dlouhým vlascem kolem těla.

Cílená propagace v Plzni

Makoň vyráží na lokalitu, přičemž jediné, na čem se volající shodli, je informace, že labuť je dospělá, létá a byla viděna na Hracholuské přehradě Na Radosti. "Nakládám naši kánoi, kolegu Bohouše Ježdíka a vyrážíme na 21 km dlouhou přehradu hledat onu poraněnou labuť," líčí Makoň. 

Po několikahodinovém hledání cesty k vodě dorazili záchranáři k obřímu tobogánu na Radosti. "Dalekohledem pročesáváme vodní hladinu, když v tom nejširším místě přehrady zahlédnu v dálce dvě bílé tečky. Jedna je v pohodě, druhá taková trošku v nepřirozené poloze a vypadá spíše jako bójka. „Támhle by to mohlo být!“, ukazuji prstem Bohoušovi nalezený objekt a zároveň dodávám: „Je to dost daleko od břehu, bylo by dobré se k ní dostat co nejblíže a zkusit, zda nepůjde na rohlík“.

Na lokalitě půjčují vodní šlapadla. "Paní z půjčovny nám ochotně půjčuje nejstabilnější šlapadlo, které tam mají, mimo jiné číslo 7 je mé šťastné číslo, a tak s Bohoušem usedáme (o celkové hmotnosti minimálně 230 kg) do šlapadla, a šlapeme jako o život. Pomalu ale jistě se blížíme k labuti, je vidět, že je to opravdu ona, že má v jazyku zaseklý rybářský háček, přičemž vlasec je zachycen někde kolem křídla," popisuje Karel Makoň.

Labuť však ke šlapadlu na rohlík nepřijela, spíše se začala plašit a pokoušela odletět. Byť jí v tom značně omezoval právě rybářský vlasec s háčkem, tak stále byla výrazně rychlejší než Plzeňáci na šlapadle. Ulétávala i dalším pomocníkům na motorovém člunu a pomohli až vodní záchranáři. "No a pak už vše nabralo rychlý spád. Kolega Bohouš Ježdík labuť s profesionálními záchranáři odchytil, přivezl na tobogánu, já ji na místě ošetřil, okroužkoval a vypustil," dodává Makoň, který všem zúčastněným děkuje za pomoc. 

Vše další najdete i na přiložených fotografiích.

foto: desop


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka