Laureáti Sacharovovy ceny budou od neděle představeni v Novém divadle

Slavnostní vernisáž výstavy, prezentující laureáty Sacharovovy ceny, proběhne 3. prosince 2017 v Novém divadle v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Zahájení, které se uskuteční při přestávce divadelního představení (v 19:50 hod.) Madama Butterfly, se zúčastní poslanci Evropského parlamentu za ČR a další významní hosté. Výstava představí jednotlivé laureáty ceny od roku 1988, včetně letošního. Cenu každoročně uděluje Evropský parlament. Výstava bude návštěvníkům otevřena do 10. prosince.

Letošním laureátem Sacharovovy ceny za svobodu myšlení je Venezuelská demokratická opozice. Národní shromáždění zastoupené Juliem Borgesem a všichni političtí vězni, které reprezentují Leopoldo López, Antonio Ledezma, Daniel Ceballos, Yon Goicoechea, Lorent Saleh, Alfredo Ramos and Andrea González, byli vyhlášeni laureáty Sacharovovy ceny. Rozhodli o tom šéfové poslaneckých klubů EP spolu s předsedou Parlamentu Antoniem Tajanim (Konference předsedů) 26. října.

Kdo byl Andrej Sacharov?

Ruský fyzik Andrej Dmitrievič Sacharov (1921–1989), nositel Nobelovy ceny za mír z roku 1975, je především vynálezcem vodíkové bomby. Z obav před následky, které by jeho práce mohla na budoucnost lidstva mít, se snažil upozornit na nebezpečí závodů v jaderném zbrojení. Částečného úspěchu se mu podařilo dosáhnout v roce 1963, kdy byla podepsána Smlouva o částečném zákazu jaderných zkoušek. Tento muž, který byl v SSSR považován za disidenta s podvratnými názory, vytvořil v 70. letech Výbor na ochranu lidských práv a na obranu politických obětí. Jeho úsilí bylo v roce 1975 korunováno Nobelovou cenou za mír.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka