Plzeňská Lékařská fakulta Univerzity Karlovy oslavila 70 let od založení

Slavnostním shromážděním akademické obce a současných i bývalých zaměstnanců vyvrcholily v pátek oslavy 70 let od založení Lékařské fakulty v Plzni. Její zakládací dekret podepsal prezident ČR Eduard Beneš v říjnu 1945.

Cílená propagace v Plzni

Během slavnosti ve velkém sále Měšťanské besedy v Plzni, za přítomnosti mnoha představitelů akademického a společenského života, obdržely významné osobnosti fakulty zlaté a stříbrné medaile Univerzity Karlovy z rukou prorektora UK, prof. MUDr. Jana Škrhy, DrSc., MBA, a pamětní medaile Lékařské fakulty v Plzni z rukou jejího děkana prof. MUDr. Borise Kreuzberga, CSc. 

Celý letošní rok si Lékařská fakulta v Plzni Univerzity Karlovy v Praze (LF UK v Plzni) připomíná 70 let od svého založení v roce 1945. Hlavním bodem oslav bylo v pátek 25. září 2015 slavnostní shromáždění akademické obce, hostů a zaměstnanců fakulty v Měšťanské besedě v Plzni. Při této příležitosti byly vybraným osobnostem předány zlaté a stříbrné medaile Univerzity Karlovy a pamětní medaile Lékařské fakulty v Plzni.  V zastoupení rektora UK prof. Tomáše Zimy předal prorektor UK prof. Jan Škrha pamětní medaile významným představitelům Lékařské fakulty v Plzni (LFP).  Zlatou pamětní medaili obdržel doc. RNDr. Pavel Fiala, CSc, stříbrnou pak prof. MUDr. Jan Filipovský, CSc., prof. MUDr. Vladislav Třeška, DrSc. a doc. MUDr. Antonín Zicha, CSc.

Doc. RNDr. Pavel Fiala, CSc., ke svému ocenění uvedl: „Naše fakulta vstoupila do oslav 70 let svého založení v době rozsáhlé modernizace, kterou vnímáme nejen my, jako pracovníci fakulty, ale také naši studenti. Své ocenění chápu především jako zhodnocení práce pedagoga, který se desítky let naplno věnuje českým a zahraničním studentům v přesvědčení, že je nutno každý rok začínat trpělivě znova, nepodvolit se rutině a to vše v očekávání, že po studiu fakultu opustí úspěšní mladí lékaři.“

Prorektor Univerzity Karlovy prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc., MBA, řekl: „Jménem rektora a vedení Univerzity Karlovy si dovoluji vyjádřit radost nad tím, že již 70 let Lékařská fakulta v Plzni rozvíjí vědu a vzdělává mladé lékaře. Považuji za symbolické, a je mi zároveň ctí předat v tento významný a slavnostní den pamětních medaile Univerzity Karlovy akademickým pracovníkům, kteří se významně zasloužili o rozvoj fakulty, o výuku studentů a rozvoj vědecké a výzkumné činnosti.“


Shromážděné pozdravili také primátor města Plzně Martin Zrzavecký, náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner a ředitel Fakultní nemocnice Plzeň MUDr. Václav Šimánek, Ph.D.

Děkan Lékařské fakulty v Plzni prof. MUDr. Boris Kreuzberg, CSc., dodal: „Dnešní oslava není jen vzpomínkou na události uplynulých sedmdesáti let, ale je zároveň připomenutím nedávného úspěšného rozvoje fakulty s výstavbou Biomedicínského centra a Univerzitního medicínského centra, která významně zvýšila vědecký i pedagogický potenciál fakulty.“  

U příležitosti oslav 70. výročí založení fakulty předal její děkan prof. Kreuzberg pamětní medaile doc. Ing. Jaroslavu Hrabákovi, Ph.D., manažerovi Biomedicínského centra, Ing. Marii Klečkové, tajemnici LFP, doc. MUDr. Aleši Kroužeckému, Ph.D. primáři 1. interní kliniky LFP a FN Plzeň, členu Akademického senátu (AS) LFP, doc. MUDr. Zdeňku Novotnému, CSc., přednostovi Gynekologicko-porodnické kliniky LFP a FN Plzeň, členu AS LFP, členu vědecké rady LFP, Ing. Ivaně Ratajové, vedoucí ekonomického oddělení LFP, doc. MUDr. Tomáši Reischigovi, Ph.D., vedoucímu nefrologického úseku 1. interní kliniky LFP a FN Plzeň, členu AS LFP, doc. MUDr. Tomáši Skalickému, Ph.D., vedoucímu lékaři oddělení jaterní chirurgie na Chirurgické klinice LFP a FN Plzeň, členu AS LFP, MUDr. Václavu Šimánkovi, Ph.D., řediteli FN Plzeň, členu vědecké rady LFP, doc. MUDr. Milanu Štenglovi, Ph.D., vedoucímu Ústavu fyziologie, vědeckému řediteli Biomedicínského centra, místopředsedovi AS LFP, prof. MUDr. Ondřeji Topolčanovi, CSc., přednostovi Centrální laboratoře pro imunoanalýzu LFP a FN Plzeň, náměstkovi ředitele FN pro vědu a výzkum, a PhDr. Daně Zdeňkové, vedoucí Střediska vědeckých informací LFP.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
25.09.2015 17:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka