Lektorka žijící v Nizozemí představí netradiční pěstování zeleniny v mateřských školách

Lektorka Věra Greutinková, žijící v Nizozemí, seznámí učitele předškolního vzdělávání a další zájemce z Plzeňského kraje, s alternativními způsoby pěstování zeleniny v mateřských školkách. Během kurzu, který proběhne v úterý 24. února od 10 do 15 hodin v centru TOTEM v Kaznějovské ulici 51 v Plzni, představí lektorka netradiční formy pěstování zeleniny, které jsou méně náročné na čas a vhodné i pro malé děti.

Cílená propagace v Plzni

Organizátorem kurzu, který je součástí projektu Environmentálně od mala, je Nadační fond Zelený poklad.

„Během kurzu se zájemci dozví zajímavé informace o alternativních způsobech pěstování zeleniny, jako je pěstování ve vyvýšených záhonech, bez rytí, a zakrývání půdy různými druhy organických materiálů. Tyto způsoby zahradníkům nejen šetří čas a práci, ale pomáhají také dlouhodobě zlepšit stav půdy,“ přibližuje obsah kurzu Tereza Pelclová, manažerka cyklu environmentálního vzdělávání pro trvale udržitelný rozvoj vmateřských školách. „Lektorka představí i zatím ne příliš rozšířené pěstování zeleniny v balících slámy, které se dá provozovat v podstatě kdekoliv a je dětmi velmi oblíbené. Bonusem pro všechny účastníky kurzu pak bude praktická dílna zaměřená na pěstování mikrozeleniny,“ láká Pelclová, která připomíná, že každý, kdo se chce do této dílny zapojit, by si měl ssebou přinést misku pod truhlík nebo jinou malou nádobu na pěstování.

Lektorka, která původně pochází z Plzně, má ve svém oboru více než patnáctileté zkušenosti. Na vlastní zahradě pěstuje zeleninu a ovoce a experimentuje s neobvyklými plodinami a různými metodami pěstování. O svých zkušenostech vede kurzy a přednášky, píše články pro vlastní blog, ale také pro nizozemské aanglické časopisy.

Tato akce je další ze seriálu kurzů a besed, které Zelený poklad organizuje. Minulý měsíc se kurz věnoval konceptu Přírodních zahrad a přilákal na 40 účastníků, kteří společně diskutovali také ozpůsobech, jak tyto zahrady rozšířit do dalších mateřských škol vPlzeňském kraji. Kapacita kurzů je omezená a zdůvodu velkého zájmu, je třeba se přihlásit předem, buď telefonicky na čísle 777793729 nebo mailem na sarka.fremrova@cpkp.cz. Pro učitele a učitelky zpředškolních zařízení je kurz bezplatný. Občerstvení pro účastníky je zajištěno. Více informací na www.zelenypoklad.org.

„Naším cílem je rozšiřovat výchovu a vzdělávání týkající se životního prostředí i do mateřských škol. Děti vtomto věku jsou totiž velmi vnímavé kpřírodě a všemu živému. Proto si mohou právě ve školce vytvořit pozitivní vztah kživotnímu prostředí a osvojit si hodnoty, které je budou provázet po celý život. Navíc ta radost ze zeleniny, kterou si samy vypěstovaly ze semínka nebo sazeničky se nedá ničím vyvážit,“ uzavírá Pelclová.

Kurz probíhá vrámci projektu Environmentálně od mala díky podpoře Evropského fondu pro regionální rozvoj Evropské unie Programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 ČR - Svobodný stát Bavorsko. Investice do Vaší budoucnosti. Projekt je realizován i díky podpoře Města Plzně.

Posláním Nadačního fondu Zelený poklad je pomáhat nevládním neziskovým organizacím, školám a dalším subjektům v péči o životní prostředí s důrazem na projekty zaměřené na ekologickou výchovu nejen dětí a mládeže, ale i široké veřejnosti.Zřizovatelem fondu je město Plzeň.

Více informací: Tereza Pelclová, manažerka projektu, Nadační fond Zelený poklad, mobil: +420777 793 726, email: tereza@zelenypoklad.org, www.zelenypoklad.org.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka