Léto ve znamení baroka bylo zahájeno v Mariánské Týnici

Slavnostním zahájením odstartoval v bývalém cisterciáckém klášteře v Mariánské Týnici tradiční Letní barokní festival 2018.

Cílená propagace v Plzni

V jeho rámci je možné navštívit téměř třicet akcí na různých barokních památkách po celém našem kraji. V letošním roce jsou pro milovníky baroka, kteří jsou zároveň milovníky sportu, nově připraveny tři barokní cyklotrasy.

Letošní tradiční slavnostní zahájení se neslo ještě více ve slavnostním duchu oproti minulým rokům. „V letošním roce je zahájení letního barokního festivalu spojené s oslavou prohlášení poutního areálu Mariánská Týnice za národní kulturní památku, což je pro nás velmi významné uznání této unikátní památky“, říká náměstek hejtmana pro oblast kultury a památkové péče Vladislav Vilímec, který sám jako vynikající hudebník na úvod zahrál se svým bratrem Miroslavem, předním českým houslistou díla z děl skladatelů Georga Philippa Telemanna, Antonia Vivaldiho nebo Georga Friedricha Händela. Náměstek Vilímec připomněl, že památková obnova mariánskotýneckého areálu probíhá od roku 1993. „Mariánská Týnice prošla během posledních 25 let téměř zázračnou proměnou, kdy se ze zdevastované ruiny stala obdivovanou památkou, která patří k nejlépe udržovaným v Plzeňském kraji,“ dodal. K tomu připomněla ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mairánské Týnici, Irena Bukačová, že v jednom z barokních rukopisů je doloženo mnoho zázraků, které se v Mariánské Týnici staly. „Ale myslím, že největší zázrak je, že se Mariánskou Týnici  podařilo zachránit a  opravit“, uvedal.

Po slavnostním zahájení festivalu následovala první z hlavních barokních slavností. Její součástí bylo zahájení přeshraničního projektu „Barokní region Čechy Bavorsko“, jehož nositelem na české straně je DEPO2015, které také zajistilo hlavní program. V jeho rámci mohli návštěvníci využít komentovaných prohlídek v obou jazycích, připravena byla tradiční barokní degustace a taneční a hudební vystoupení, která vrcholila koncertem barokního orchestru významného barokního dirigenta prof. Josefa Blanka. Organizátoři nezapomněli ani na duchovní rozměr poutního místa, které je nově prohlášeno národní kulturní památkou. S ním seznámili návštěvníky prof. PhDr. Ing. Jan Royt, Ph.D. a ředitelka Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici PhDr. Irena Bukačová. Slavnost byla tradičně zakončena barokním ohňostrojem.

Centrum baroka v Mariánské Týnici se v letošním roce zapojilo do  významného mezinárodního projektu „Mnohost v jednotě – Cisterciácká klášterní krajina ve střední Evropě“, který je příspěvkem k Evropskému roku kulturního dědictví 2018 „Sharing Heritage“.

Jak uvedla vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu Krajského úřadu Plzeňského kraje Alena Svobodová: „Smyslem projektu ´Mnohost nebo také Rozmanitost v jednotě´ je čtení kulturní krajiny ovlivněné bývalými i existujícími cisterciáckými kláštery“. V jeho rámci by mělo dojít nejen k rozpoznání a ocenění kvality kulturní krajiny. „Především by ale mělo dojít k zachycení jednotlivých osobitostí historické kulturní krajiny podle jednotného schématu, jejich zdokumentování a zprostředkování s využitím moderních médií,“ dodala Alena Svobodová.

Významné bude zapojení vědců z různých míst včetně využití jejich badatelských zařízení, přičemž některé z výstupů veřejnosti se děje prostřednictvím souběžných výstav ve vybraných místech. „Velmi si vážíme, že jedním z takových míst je  Mariánská Týnice, kde představujeme výstavu až do 9. září letošního roku“, uvedla ředitelka Irena Bukačová. „Zařadili jsme se po bok takových míst, jako jsou klášter Ebrach, Stift Rein nebo opatstvích Morimond či Waldsassen“, dodala.

Podrobné informace nejen k Letnímu baroknímu festivalu 2018, ale ke všem akcím a projektům Západočeského baroka jsou k dispozici na modernizovaném portále www.zapadoceskebaroko.cz a na facebookovém profilu www.facebook.com/zapadoceske.baroko. Podrobný program Letního barokního festivalu je k dispozici též v programových letácích.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka