Letos budou již popáté vyhlašováni laureáti Umělecké ceny města Plzně. Nominovat je můžete i vy

REGIONPLZEN.CZ se za vás ptá: Jakým způsobem může veřejnost navrhovat nominace v rámci Umělecké ceny města Plzně? Jaké kategorie tato cena obsahuje? Které významné osobnosti či události byly již v minulosti oceněny?

Cílená propagace v Plzni

REGIONPLZEN.CZ se ptá Květuše Sokolové, vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně:
Jakým způsobem může veřejnost navrhovat nominace v rámci Umělecké ceny města Plzně? Jaké kategorie tato cena obsahuje? 

V letošním roce byl vyhlášen již 5. ročník Umělecké ceny města Plzně. Od 1. ledna do 31. března 2017 může veřejnost podávat prostřednictvím Odboru kultury Magistrátu města Plzně nominace na Uměleckou cenu města Plzně za rok 2016, a to v oblasti hudby, tance, výtvarného, dramatického a audiovizuálního umění, literární činnosti a designu. Cenu je možné udělit v 5 kategoriích - pro umělce do 30 let, nad 30 let a za celoživotní dílo, dále za významnou kulturní událost roku a ocenění společnosti či mecenáše podporujícího plzeňskou kulturu. 

Každá osoba může podat pouze jeden návrh na ocenění v dané kategorii. Nominace na cenu musí být podána písemnou či elektronickou formou. Záleží pouze na široké veřejnosti, zda budou řady laureátů Umělecké ceny města Plzně rozšířeny o další významné umělce, organizace, mecenáše a kulturní aktéry za rok 2016. Bližší informace jsou k dispozici na www.plzen.eu (odbor kultury).

Které významné osobnosti či události byly již v minulosti oceněny?

Jako první do plzeňské „síně slávy“ (ocenění za celoživotní dílo) vstoupil legendární básník Josef Hrubý, dále též koncertní mistr Jan Sedláček, který v letošním roce slaví významné životní jubileum, baletní mistr Jiří Žalud (držitel Thálie) a pedagog a významný designér doc. František Pelikán. V kategorii, která oceňuje mladé umělce do 30 let, již ocenění převzali: Marie Kohoutová, autorka komiksové tvorby, dokumentarista Bohdan Bláhovec, tanečník a choreograf baletu Richard Ševčík a šéf opery Divadla Josefa Kajetána Tyla Tomáš Pilař. Mezi umělci nad 30 let byli oceněni např. Petr Forman za projekt Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 či prof. akad. mal. Jiří Beránek. Dvakrát ocenění v kategorii významná kulturní událost roku získala Plzeňská filharmonie a Fakulta designu a umění Západočeské univerzity v Plzni. Jako mecenáši plzeňské kultury byli oceněni Ing. arch. Josef Soukup, Klotz a. s. a Svět podle Jakuba. Přehled všech laureátů ocenění je k dispozici na www.plzen.eu.


Jménem redakce REGIONPLZEN.CZ děkujeme Květuši Sokolové za odpověďi a všechny, kteří se chtějí o Umělecké ceně města Plzně dozvědět více, zveme k on-line chatu, který proběhne v pondělí 20. dubna 2017. Otázky můžete pokládat zde.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka