Lukostřelec David Drahonínský obhajuje na Mistrovství Evropy v Plzni zlato

Po 12 letech se vrací Mistrovství Evropy v paralukostřelbě do České republiky, kde ho hostí od 11. do 18. srpna město Plzeň.

Cílená propagace v Plzni

Očekává se příjezd až 130 sportovců. V zastoupení české reprezentace přijede i ikona české lukostřelby, úspěšný paralympionik, obhájce titulu z ME roku 2014 z Saint Jean de Monts David Drahonínský.

Paralukostřelec již v červnu a červenci na úvod sezóny potvrdil formu, když suverénně vyhrál Evropský pohár v italské Olbii a v Novém Městě nad Metují: “ První dva mezinárodní závody v rámci Evropského poháru jsem zvládl skvěle a to bylo pro mě velmi důležité, jelikož změn před sezónou bylo mnoho. Začal jsem spolupracovat s výrobcem luku Apaarchery a s novým vybavením jsem se zžíval.” 

Čtrnáct dní po vítězství v Evropském poháru absolvoval ligový závod ve Voticích se zdravými lukostřelci a poté odjel do německého Dauchingenu, kde má možnost využívat zázemí Beiter Werner&Iris Centra: “Tento rok jsem absoloval pět zahraničních a jedno domácí soustředění se slovenským reprezentantem Marcelem Pavlíkem a kanadským trenérem Vladimírem Kopeckým. Nadále jsem využil služeb sportovní psycholožky Kateřiny Vejvodové a naskytla se mi možnost poznat Jense Asbacha, který se kladkovému luku věnuje přes 30 let.“

Z jeho přístupu byl velmi příjemně překvapený: “Je to obyčejný, skromný člověk s neuvěřitelným smyslem pro předávání technických informací. Takové jednání jsem nikdy nezažil, takže jsem byl v úplné euforii a strašně moc mi to dalo. Již teď jsme domluvili další spolupráci na podzim tohoto roku.”

Je to již jeho páté Mistrovství Evropy a pro úspěšného paralympionika nic nového: “ Beru to jako každý závod: tréninky, kvalifikace a eliminace. Natrénováno mám hodně a moc se těším, ačkoliv mě díky extrémním teplotám v poslední době zúžovaly zdravotní problémy. Naštěstí jsem využíval prostory lukostřelnice SK Start Praha, kde se dopoledne dalo trénovat v chládku.”

Do Plzně přijede závodit i nadějná lukostřelkyně a Drahonínského svěřenkyně Tereza Brandtlová, která se představila již v Novém Městě nad Metují: “Příprava probíhala až na zranění, které si přivodila během Evropského poháru, skvěle. Tereza střílí na 50m od května roku 2018. Museli jsme vzhledem k jejímu postižení pár detailů poupravit, ale základní věci jsme zvládli a i když vím, že během podzimu budeme určitě ještě pár věcí ladit, tak do Plzně jede připravená. Věřím, že si střelí osobní rekord a svoje zahraniční soupeřky přesvědčí o tom, že s ní musí do budoucna počítat.”

Pokud si někdo myslí, že po týdnu stráveném v Plzni úspěšný lukostřelec ukončuje sezónu, je na omylu: “Pojedu na poslední ligové kolo do Chebu, kam se těším na týmovou soutěž, kterou letos střílím za Lukostřelecký oddíl Chiméra Hradec Králové. A potom v rámci projektu DD ParaArchery budeme spolupracovat s rehabilitačními ústavy, které  během podzimu navštívíme a předvedeme lukostřelbu. V plánu máme také soustředení s našimi lidmi. Nudit se nebudu.”

Letošní vítěz Evropského poháru začne úvodní část kvalifikací v úterý 14. srpna a ví, že konkurence v Plzni bude velká. Jeho cíle míří ale ještě výš.

“Určitě chci atakovat evropský, resp. světový rekord, který jsem právě na posledním Mistrovství Evropy ve Francii střelil: a to 676 bodů. Pokud budu spokojený s mým výkonem, tak snad budou maximálně jen dva lukostřelci spokojenější.” uzavírá s úsměvem paralympionik.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka