Luňák po sobotní bouřce přenocoval v hospodě v České Doubravici

V sobotu večer (28. 5. 2016) kolem půl desáté plzeňskému zvířecímu záchranáři Karlu Makoňovi na společenské akci, na kterou vyrazil, už potřetí zvoní mobilní telefon. Na druhém konci aparátu se za bujarého hlaholu ozývá účastník jiné společenské akce s tím, že v hospodě v obci Česká Doubravice u Manětína mají nějaké mladé káně, a aby si pro něj přijel.

Jarní servisní akce AUTO CB

Makoň se omlouvá, že teď opravdu už nepřijede a po telefonu dává základní instrukce s tím, že pro dravce dorazí hned ráno druhý den.   

Je neděle (29. 5. 2016), zvířecí záchranář přijíždí do obce Česká Doubravice a hned na první pohled je vidět, že se tudy včera prohnala pořádná bouřka. Polehaná tráva, očesané stromy, bláto, listí na silnici, vyplavené sklepy. Přijíždí k místní hospodě a pan Petr Hlous ho vede rovnou do domu. „Tady v krabici pod stolem ho máme, před chvilkou se tam ještě vrtěl.“ 

Karel Makoň otvírá papírovou krabici, a tam na slámě jako mrtvý, bez reakce leží nádherný luňák červený. „Včera ho po tom krupobití našel chalupář Tomáš Laubr a přinesl ho totálně zmáčeného, mysleli jsme, že je po něm, je takovej nějakej divnej“, dodal pan Petr. „Jo, to luňáci dělají, když se cítí v ohrožení a nemohu uletět, tak předstírají mrtvé, už se mi to několikrát také stalo“, dodává zase Makoň. Bere dravce do ruky a kouká, zda není náhodou popálený od el. vedení, nebo ho nesrazilo auto. Nic mu není, ale stále je ještě dost mokrý. „Tak ho usušíme“, říká pan Petr, jde pro fén, když v tom přichází nálezce, pan Tomáš Laubr.

Sušení doneseným fénem Karel Makoň kvituje, navrhuje luňáka okroužkovat a následně vypustit na místě nálezu. "Když je peří suché, usedáme do mého vozu a jedeme na místo, kde byl luňák nalezen. Zkusíme, zda poletí, má tady někde určitě samici s mláďaty a na nějaký převoz k nám do stanice a pozorování ve voliéře není čas. Buď to dá, anebo ne. Nálezce Tomáš Laubr, položil luňáka na zem, popošel dva kroky vzad a bezvládně ležící dravec najednou rychle vyskočil, zamával křídly a vzlétl. Udělal na obloze jedno kolečko na rozloučenou a usedl si přerovnat vyfoukané peří na strom nedalekého remízu," líčí Karel Makoň. 

"Inu, v přírodě není na nějaké to lidské marodění a povalování čas. Přece jen je doba hnízdění a mláďat, a tak samec udělá cokoliv, aby zabezpečil svoji rodinu, pokud mu ji tedy kroupy neumlátily na hnízdě," uzavírá zvířecí záchranář.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka