Malé obce kraje si příští rok rozdělí 111 milionů korun

V roce 2019 bude opět vyhlášen Program stabilizace a obnovy venkova Plzeňského kraje (dále jen PSOV PK), který je určen pro malé obce do 2 000 obyvatel.

Cílená propagace v Plzni

Dotační program je vyhlašován roku 2005 s cílem pomoci venkovským oblastem kraje. Pro malé obce je to často jediná možnost, jak získat dotaci na opravu, rekonstrukci nebo pořízení svého nemovitého majetku. Od roku 2008 podporuje kraj také pořízení nových územních plánů.

V návrhu rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2019 je na podporu venkova v rámci PSOV PK vyčleněno 115 milionů korun. Vyhlašovaný dotační program PSOV PK 2019 počítá s finančním krytím ve výši 111 milionů korun, zbývající finanční prostředky budou použity na podporu kamenných prodejen v malých obcích - 3 miliony korun (problematika bude řešena samostatným dotačním titulem, předpokládané vyhlášení v březnu 2019) a na zpracování územních studií 1 milion korun.

V rámci dotačního programu budou vyhlášeny tři dotační tituly:

PSOV PK 2019 - Projekty obcí: dotace na pořízení, opravy, rekonstrukce hmotného nemovitého majetku a technické infrastruktury obcí (např. na opravy obecních budov, místních komunikací, požárních nádrží, na pořízení veřejného rozhlasu, rekonstrukci veřejného osvětlení atd.). Žadatelem může být obec PK do 2 000 obyvatel, dále obec bez omezení velikosti, pokud žádá pro svou místní část do 500 obyvatel a obce oceněné v soutěži Vesnice Plzeňského kraje roku 2018.

PSOV PK 2019 - Územní plány: dotace na pořízení územního plánu pro obce PK do 2 000 obyvatel. V rámci dotačního titulu Územní plány získaly v minulých letech dotaci vždy všechny obce, které o ni požádaly. Stejně jako v předešlých dvou letech budou v tomto dotačním titulu zvýhodněny tzv. „brdské obce“ - jednak mohou požádat o vyšší částku než ostatní žadatelé a také mohou požádat i na změnu platného územního plánu (která jinak podporována není).

PSOV PK 2019 - Integrované projekty: dotace pro mikroregiony se sídlem na území Plzeňského kraje. Projekt musí být obcemi společně financovaný, realizovaný a využívaný. Mikroregiony mohou požádat na projekty např. v těchto oblastech: obnova drobných sakrálních památek, vybudování nebo oprava naučné stezky, modernizace autobusových zastávek, pořízení velkokapacitního stanu, pořízení a vybavení pojízdné prodejny apod.

Dotační program byl vyhlášen 11. prosince 2018.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka