Malí orli v Kolinci mají díky ochráncům hnízdo

Hasičské auto s plošinou poměrně složitě zajíždí na paseku k 25 m vysokému modřínu, v jehož koruně do letošního léta bylo pět let postavené obrovské hnízdo orlů mořských.

Cílená propagace v Plzni

To však po větrných smrštích neobstálo a zcela nečekaně spadlo dolů ještě v době, kdy na něm stála již naštěstí dvě okroužkovaná a poletující mláďata. "Hned jak jsme zjistili, že hnízdo spadlo, vytvořili jsme na jeho místě ze smrkových větví provizorní plošinu, tak aby rodiče mohli dvě okolo sedící mláďata na plošině dokrmit. Náhradní krmné plošiny však orli nevyužili, a tak jsme začali řešit umělou hnízdní podložku tak, aby se v následujících letech mohli na modřín zase vrátit," říká šéf plzeňských zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Akce proběhla tuto sobotu (13. 10. 2018) ve spolupráci s profesionály Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje (požární stanice Horažďovice) a za jejich přímé technické pomoci. "Bez hasičů a jejich pomoci bychom to nikdy neudělali, byla to jedna z nejnáročnějších akcí za 25 let mé praxe, hodně to pomohlo nám i orlům," konstatuje Makoň.

Namontovat do samotné špice modřínu poměrně těžkou ocelovou konstrukci by z lana a kmene stromu v jednom člověku technicky ani nešlo. Nebýt hasičů a jejich spolupráce, tak by to neklaplo. I takhle s plošinou měli Makoň s Václavem Kuralem ml. co dělat, aby náhradní hnízdní podložku na modřín do 23 m vůbec dostali.
 
Orel mořský, i když je jeho populace na Plzeňsku za posledních patnáct let na mírném vzestupu, tak stále patří mezi zvláště chráněné a ohrožené dravce. Tento král nebes je hlavně mrchožrout a přesto, že dokáže ulovit i ryby, tak v důsledku své velikosti, hmotnosti a rozpětí křídel není příliš dobrým a obratným lovcem. Hnízda si staví na vysokých stromech většinou ve větších lesních komplexech navazujících na rybníkářské oblasti.

Na modřínu v Kolinci podle místních pár orlů mořských hnízdí již pátým rokem a oba dva dospělí ptáci jsou kroužkováni. "Díky tomu také víme, že pocházejí původně z Jižních Čech, víme i jejich přesný věk a známe hnízdo, kde se vylíhli. Ovšem to proto, aby se orli na modřín vrátili, vůbec nic neznamená. Přesněji řečeno, podobné hnízdní podložky jsme pro orly mořské dělali už dvě a bohužel ani na jedné se následně neusadili," vysvětluje Makoň.

Každopádně takovéto akce se vždy dělají ve spolupráci s místně příslušným státním orgánem ochrany přírody, majitelem polesí a dalšími dotčenými subjekty. Proto i tady plzeňští ochránci přírody celou záležitost řešili hlavně s revírníkem polesí a plzeňským krajským úřadem.

"Na závěr bych chtěl poděkovat nejenom profesionálním hasičům z Horažďovic za technickou podporu a pomoc (velitel PS Horažďovice npor. Mgr. Petr Papoušek), ale i týmu kolegů a spolupracovníků, kteří se na realizaci podíleli. Bez pomoci všech zúčastněných bychom jen stěží podobnou akci vůbec kdy zrealizovali," uzavírá Karel Makoň.

Děkuje: Panu Vlastimilu Šatrovi - obsluha plošiny, dále Václavu Kuralovi ml.  - v koši plošiny, Václavu Kuralovi st., Václavu Strolenému, Dušanu Mastnému a Bohouši Máškovi za perfektně sehraný a prvotřídní pozemní servis. Více na přiložených fotografiích z akce, přičemž samotnému osazení takovéto podložky předchází její vymyšlení a výroba, což v tomto případě zabralo další tři dny přímo v ZSŽ.

foto: desop plzeň
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka