Manětín zve na sobotní velkolepý Barokní den

Barokním dnem na zámku Manětín v sobotu 19. srpna vyvrcholí Letní barokní festival 2017, který je jednou z nejvýznamnějších a návštěvnicky nejvyhledávanějších částí unikátního projektu Plzeňského kraje Západočeské baroko.

Cílená propagace v Plzni

Bohatý program, který začíná od 15 hodin, nabídne volné prohlídky vyzdobeným zámkem, ochutnávky barokního menu, projížďky kočárem, ukázky barokní jízdy na koních a sokolnictví, koncert barokní hudby i soutěže a hry pro děti. Celý den zakončí barokní ohňostroj ve 22:00 hodin.

Barokní zámek Manětín s kouzelnou zahradou a parkem se stane dějištěm poslední barokní slavnosti Letního barokního festivalu 2017, které se od června tohoto roku odehrávali ve významných barokních lokalitách Plzeňského kraje. „Do tohoto projektu se zapojujeme od roku 2015. V letošním roce jsme chtěli být záměrně poslední. Domníváme se totiž, že tak pestrý program, který jsme připravili, bude důstojným zakončením celého festivalu“, říká kastelán zámku Manětín Karel Mašek.

Během slavnosti se návštěvníci přenesou o 300 let nazpět a budou mít jedinečnou příležitost vnímat baroko doslova všemi smysly.
S jídelníčkem šlechty se seznámí během prezentace knihy Chuť a vůně baroka Miroslavy Kuntzmannové. „Pro návštěvníky bude připravena i degustace barokních pokrmů, které podle dobových receptů uvaří sama autorka knihy“, láká kastelán Mašek a vyjmenovává: „Těšit se mohou například na kapouna na másle, zapékané pečivo zvané mrvaně, nebo na sladký nudlový dort, který si na počátku 18. století oblíbila majitelka zdejšího zámku Marie Gabriela Lažanská“.

Velká část programu se bude odehrávat v zámeckém parku, kde návštěvníci uvidí ukázky sokolnického umění či jízdy v dámském sedle. Svou zručnost při tesání trámů předvede tesařský mistr, který zájemce seznámí s barokními krovy a konstrukcemi.

Lažanští, majitelé manětínského zámku, byli známí svou láskou ke koním. Kastelán Mašek k tomu dodává: „Návštěvníci se proto seznámí s legendou dostihového sportu koněm Decent Fellowem, který se sedmkrát účastnil Velké Pardubické a sedmkrát se umístil. Připraveny jsou i komentované projížďky v kočáře po zámeckém parku.“

Bohatý program nezapomíná ani na nejmenší návštěvníky. Pro ně je připravena zážitková hra Hraběnčina nosítka, která je inspirovaná barokními obrazy, které zachycují sloužící rodiny Lažanských a jsou umístěny v interiérech zámku. „U obrazu pradlen si děti vyzkouší, jaké to bylo prát v neckách a na valše. Obraz, který zachycuje personál zámecké kuchyně, nás zase inspiroval k úkolu, kdy děti budou válet těsto na oblíbenou pochoutku paní hraběnky – sladký nudlový dort“, popisuje kastelán Mašek. Děti se mohou také těšit na „Dvorek Lažanských“ – malé hospodářství s ovečkami, prasátky a koňmi.      

Po celý den bude k volným prohlídkám zpřístupněný slavnostně vyzdobený zámek. V jednotlivých místnostech budou návštěvníkům k dispozici průvodci v kostýmech, kteří budou odpovídat na jejich zvídavé dotazy.
Barokní den završí velkolepý ohňostroj v zámecké zahradě ve 22:00 hodin.
Cena vstupného činí 60,- Kč, děti do 15 let zdarma!


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka