V Mariánské Týnici začíná výstava Bimby Konečného

Ke 100 letům od narození proběhne v refektáři Muzea a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici výstava malíře a ilustrátora Bohumila Konečného-Bimby.

Cílená propagace v Plzni

Místo není vybráno náhodně – rodák z Plzně na severní Plzeňsko celý život jezdil a asi deset let zde žil.
Bohumil Konečný přezdívaný Bimba je výjimečný a znovu objevovaný malíř a ilustrátor 2. pol. 20.století. Je mistrem dynamických dobrodružných ilustrací a kreseb krásných žen. Je známý jako ilustrátor knih Jaroslava Foglara a Otakara Batličky, je ale i autorem řady reklamních plakátů. Jeho kariéru velmi poznamenala aféra s komiksovou hrdinkou Amazonou - Octobrianou.

Kája Saudek o něm napsal: „Konečný, to byl člověk, který uměl v roce třicet sedm nebo třicet osm to, co dnes v Americe umí sotva pár desítek malířů. Byl neporovnatelný s čímkoli. Tento Bohumil Konečný, zcela zapomenut a za života neuznán, byl absolutní génius, který už jen tak nebude. To, co umím, mě naučil on.“
Zájem o Bimbovu pozapomenutou tvorbu obnovila zejména dvojice velkých výstav v Západočeském muzeu v Plzni v roce 2007 a v Obecním domě v Praze v roce 2008, které připravili kurátoři Jan Hosnedl a František Ulč. V rámci výstav vznikla i monografie Tomáše Pospiszyla Bohumil Konečný a dokumentární film Ladislava Moulise Bimba - příběh zapomenutého malíře.

V dubnu 2018 uplynulo 100 let od narození tohoto geniálního tvůrce. Na rok 2018 připravil Jan Hosnedl čtveřici vzpomínkových výstav v místech úzce spjatých s Konečného životem. Měly by proběhnout výstavy v refektáři v Mariánské Týnici na severním Plzeňsku (13. červen – 19. srpen 2018), v Galerii Villa Pellé v Praze (září – říjen 2018), v Galerii Jiřího Trnky na nám. Republiky v Plzni (prosinec 2018 – leden 2019) a na zámku ve Zlíně (jaro 2019).

Na vernisáži v Mariánské Týnici bude pokřtěna kniha Jana Hosnedla Ženy a dobrodružství Bohumila Konečného. Kniha obsahuje životopisný text o malíři, jeho bibliografii a obrazový průřez dílem v kvalitě, jak dosud nebylo publikováno.
Výstava bude zahrnovat okolo 150 originálů (zapůjčených z velké části ze soukromých sbírek, částečně z Památníku národního písemnictví a Muzea galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici) a dalších reprodukcí. Od doby posledních výstavy se objevila celá řada unikátních originálů – například několik obálek ze Vpředu, Malého čtenáře, Rozruchů, několik neznámých obálek z Humoristických listů s Bimbovými úžasnými pin-up girls. Úplně poprvé budou také vystaveny originály Bohumila Konečného z knižních výborů Otakara Batličky z konce 60. let. Na výstavách se objeví i originály z Mladého hlasatele a foglarovek, které byly řadu let nepřístupné v zapečetěném bytě Jaroslava Foglara.

Výstavu bude doplňovat projekce dokumentárního filmu i komentované prohlídky s kurátorem výstavy a další doprovodný program. Nad výstavou převzali záštitu hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard, náměstci primátora Plzně Martin Baxa a Petr Náhlík.

Výstavy jsou velmi vhodné pro všechny věkové kategorie, mládež (skauty …), dokonce i pro cizince (fenomén Octobriany a David Bowie ...). Hodí se i pro školní výpravy, a to zejména pro hodiny výtvarné výchovy, dějepisu a občanské výchovy. Z hlediska výtvarné výchovy je zajímavá velká různorodost žánrů i použitých výtvarných technik. Z hlediska dějepisu a občanské výchovy tím, že na životě a tvorbě tohoto malíře lze ilustrovat dějinné peripetie 20. století: válka, poválečné budovatelské nadšení, 50. léta, uvolnění konce 60. let i doba normalizace. Kresby tohoto malíře jsou pro mládež dobře „čitelné“ a zajímavé: kresby dobrodružných knížek, westernů, ale i krajiny nebo krásné ženy.
Ve stejné době, jako výstava v Mariánské Týnici proběhne i výstava Bohumila Konečného v muzeu v Kožlanech. Podrobnosti o projektu a výstavách sledujte na www.bimba.cz. Originály se budou na výstavách obměňovat, doporučujeme návštěvu všech výstav. Srdečně Vás zve

BOHUMIL KONEČNÝ A SEVERNÍ PLZEŇSKO

Bohumil Konečný se narodil 19. dubna 1918 v Plzni a žil zde až do absolvování reálky. Od konce 30. let do počátku 80. let žil v Praze s krátkou přestávkou, kdy na počátku 40. let působil ve Zlíně jako reklamní ilustrátor pro firmu Baťa.  Celý život ale jezdil na Severní Plzeňsko na Borek. Kraj kolem Střely objevil v polovině 30. let 20. století na kole se svými spolužáky a později na trampu. Přivedl sem i své rodiče, kteří začali jezdit na Piplův mlýn na Borek na řeku Střelu. V roce 1940 tady potkal i svou budoucí ženu Evu (tehdy 16letou), která zde byla se svými rodiči na prázdninách.

Strávil zde i konec války - v dopise Jaroslavu Foglarovi z října 1943 popisuje situaci takto: „Odjel jsem potom sem a od poloviny června jsem zde dosud a budu tu asi do konce války. V rukou mám dobrá potvrzení pro pracovní úřad (od odborové organizace českých výtvarníků a listinu o mé spolupráci s říšskou filmovou společností t. č. v Praze (!)), a tak snad budu mít klid. (…)  A tak tu žiju docela skoro Robinsonovsky, sám s barvami a štětci – se vším mým harampádím včetně potřeb na vaření. Maluji krajiny – maluji koně – dobytek i drůbež – oráče i jiné lidi a ovšem že i sem tam nějakou tu holčinu ve svůdných punčoškách apod. Během listopadu se ale postěhuji do Liblína (je to 3 km odsud, chodívám tam denně na oběd) a pak to, že je tam skromný, ale přeci – pension – bude mi tam přes zimu lépe, tady bych zmrzl.“
V penzionu Lego na Liblíně byl formálně zaměstnán jako „podomek“, aby mu nehrozilo nasazení do Říše. Živil se prodejem obrazů, které nabízel prostřednictvím agenta. Velmi mu v této době finančně pomáhal také „jeho“ mecenáš a přítel, drogista Antonín Ekrt z Kralovic.

Na Střele vznikl na objednávku Jaroslava Foglara patrně nejznámější obraz Bohumila Konečného – legendární obraz Rychlých šípů hledících ze zvonice kostela sv. Jakuba do Stínadel. Jaroslav Foglar byl v době války v rozepřích s Janem Fischerem, původním ilustrátorem Rychlých šípů z Mladého hlasatele, proto obálku zadal právě Bimbovi. V dopise ze 13. listopadu 1943 Foglar píše: „Potřebovali bychom pěknou, ba co dím krásnou obálku na druhé vydání té knížky ´Rychlé šípy´. (…) A co má být na té obálce? Asi tohle: Někde v dolní levé části obálky ve večerních zelených a fialových mlhách soumraku se ztrácí ´Stínadla´, to jest tajuplná čtvrť starodávných uliček, průchodů, schůdků, něco jako Staré pražské město, nebo ghetto, či vůbec nějaká stará přístavní čtvrť... a vše se to ztrácí někam do nekonečna, v mlze, v horní levé části obálky. V pravé polovině jaksi symbolicky se do tohoto tajemného mraveniště mají začlenit hlavy pěti hochů Rychlých šípů.“
Obálka si na svou premiéru musela počkat až do 9. dubna 1946, kdy vyšla na titulní stránce časopisu Vpřed (číslo 18 v  1. ročníku).

Ještě před koncem války se stačil Bohumil Konečný oženit, s Evou Oppeltovou se 12. srpna 1944 vzali na Novoměstské radnici v Praze. Za svědka šel Bimbovi jeho věrný kamarád, malíř a ilustrátor Jan Černý-Klatovský. První byt Bohumila a Evy Konečných byl v Boreckém mlýně na Střele.
Po ukončení války se mladí manželé přestěhovali do Prahy. Na severní Plzeňsko na Borek jezdil ale celou dobu. Jeho dcera Eva zde našla i svou životní lásku a vdala se do Kožlan. Sem se za dcerou se odstěhoval Bohumil Konečný s manželkou počátkem 80. let. Maloval zde obrazy krajiny a obrazy s westernovými motivy. Miloval kraj kolem Střely. Užíval zde klidu a tří vnoučat. V Kožlanech žil až do své smrti 14. ledna 1990.

Zajímavost: V Muzeu a galerii severního Plzeňska je deponováno asi 6 obrazů Bohumila Konečného. Kromě 4 krajin (dvě z nich zachycují i Mariánskou Týnici) je zde obraz Jana Žižky se svou družinou a jeden z nejrozměrnějších obrazů Bohumila Konečného – asi třímetrový olej na plátně – budovatelský obraz žní z 50. let.

ŽENY A DOBRODRUŽSTVÍ BOHUMILA KONEČNÉHO

Mariánská Týnice, severní Plzeňsko www.marianskatynice.cz
13. června – 19. srpna 2018
Otevírací doba: denně mimo pondělí  9:00-18:00
Doprovodný program:
• 19. 6. v 17.00 projekce filmu BIMBA – příběh zapomenutého malíře „u krbu“ a následná beseda a komentovaná prohlídka s kurátorem výstavy
• 31.7. v 15.00 komentovaná prohlídka výstavy s kurátorem výstavy

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka