Mariánský podzim přináší folklorní festival s tancem, zpěvem a řemesly

V Mariánských Lázních tento týden začíná 13. ročník Mariánského podzimu. Mezinárodní folklórní festival plný tance, zpěvu a lidových řemesel se bude ve městě konat od 14. do 17. září a nabídne jako tradičně perfektní program.

Jarní servisní akce AUTO CB

Mariánský podzim se poprvé uskutečnil roce 2004 jako nenápadná akce folklórního souboru Marjánek. Od té doby si získal spoustu příznivců a vždy třetí víkend v září potěší stovky diváků.

„Festival bude zahájen ve čtvrtek 14. září v 19 hodit koštem moravských vín v Anglikánském kostele za doprovodu folklorního souboru Majerán,” říká Kateřina Jandlová, vedoucí pořádajícího souboru Marjánek. „V pátek 15. září odpoledne můžete při pocházce lázeňskými uličkami zaslechnout dudáky, kteří budu zvát občany i turisty na program festivalu. Páteční večer již tradičně patří hlavnímu programu festivalu s názvem `Roztančené divadlo, aneb to nejlepší z folkloru`. V rámci něj se v Městském divadle Mariánských Lázních představí to nejlepší z nejlepšího. V sobotu od 10.30 hodin se všichni účinkující představí v průvodu, který půjde od hotelu Cristal na hlavní kolonádu. Odpoledne budou soubory budou hrát, tančit a zpívat v rámci programu Roztančené město, a to především na kolonádě a u Balbínova pramene. Odpoledne zpestříme netradiční modní přehlídkou, která městem půjde průvodem za doprovodu lidové hudby. Nedělní dopoledne patří společné snídani v centru Mariánských Lázní, kdy Mariánky posnídají s Marjánkem a Villou Patriot. Celou neděli bude pokračovat program na hlavní kolonádě, Lesním prameni i u Balbínova pramene. Během víkendu bude na kolonádě probíhat řemeslný jarmark a program u Balbínova pramene nabídne lahodná moravská vína i workshopy pro malé i dospělé. Na festivalu uvidíte: Majerán z Liptovského Hrádku, Vrtek z Opavy, Břeclavánek, Kvítek z Hradce Králové, Úsviťáček z Českých Budějovic, Krušnohor z Chomutova, Lidovou muziku z Chrástu a v neposlední řadě místní Rozmarýnek a Junior Dixiland ZUŠ Mariánské Lázně.“

Celý festival pořádá Folklorní soubor Marjánek, z.s. za podpory města Mariánské Lázně, Lázní Mariánské Lázně, CUP Vitalu a dalších, bez kterých by se akce jen těžko obešla. „Všem moc děkujeme,“ uzavírá Kateřina Jandlová.

O souboru Marjánek:
Počátky folklórního souboru Marjánek sahají do poloviny devadesátých let, kdy začínal jako dramatický kroužek v Mariánských Lázních pod vedením Mgr. Zdenky Bahledové, dnes Hurtové. Postupem času se orientoval na zpracování zvyků a obyčejů. Soubor pravidelně vystupuje při vánočních vystoupeních, během Velikonoc a při různých jiných příležitostech. Čím více se věnoval zpracování lidových tradic, tím více čerpal z folklórních materiálů z oblasti Chodska, které dříve sahalo nedaleko Mariánských Lázní. Oblečení neurčitého druhu vystřídal chodský kroj, české písně byly nahrazeny chodskými. Ke konci devadesátých let soubor vstoupil do Folklórního sdružení České republiky. V roce 2004 založil Občanské sdružení folklórní soubor Marjánek, které od roku 2005 pořádá mezinárodní folklórní festival. Od roku 2008 je soubor pod vedením Sandry Heřmanové, M.A. a Bc. Kateřiny Jandlové.
Marjánek zpracoval vánoční pásmo a zvyky pod názvem: Cesta k Betlému a také velikonoční pásmo a zvyky, které představuje vždy během velikonoční neděle na Marjánkovském jarnění.
Počet členů souboru se pohybuje mezi 40 až 50 všech věkových skupin. Nejmladší vystupují pod názvem Malý Marjánek. Od roku 2004 soubor doprovází vlastní dudácká muzika, která hraje ve složení dudy, klarinety, housle, basa, vozembouch a fanfrnoch, a vede ji Mgr. Josef Babička. V roce 2014 muzika natočila druhé CD.
Soubor Marjánek je od roku 2005 hlavním pořadatelem mezinárodního folklórního festivalu Mariánský podzim, který probíhá vždy třetí víkend v září. Na festival jsou zvány soubory z České republiky i ze zahraničí. Vystoupení probíhají v divadle, na hlavní kolonádě, v pavilonech některých pramenů a na známých místech města. Součástí festivalu je samozřejmě i průvod městem.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka