Masné krámy ve středu představí zrestaurovanou Svatou Markétu z Chomle

Západočeská galerie představí veřejnosti vzácnou dřevěnou sochu Svaté Markéty pocházející z kostela ve vsi Chomle u Radnic na Rokycansku.

Cílená propagace v Plzni

Náklady na odbornou restaurátorskou obnovu přesáhly sto tisíc korun.

Řezba Sv. Markéty z Chomle, vytvořená v závěru 15. století, je příkladem kvalitní, s regionální tvorbou spojené středověké řezby ze sbírek galerie. Socha pochází z kostela zasvěceného Sv. Markétě v obci Chomle na Rokycansku. Do sbírek galerie přešla ve velmi špatném fyzickém stavu, její vzhled a původní umělecká kvalita byly silně znešvařeny neodborným novodobým restaurováním a úpravami polychromie.

V posledních letech byla socha podrobena restaurátorskému průzkumu a následně prošla celkovou restaurátorskou obnovou, která de facto zničené pozdně středověké dílo navrátila do kulturního dědictví. Návštěvníci tak budou mít poprvé příležitost takto obnovenou památku obdivovat po jejím návratu z restaurátorského ateliéru v Praze. 

O uměleckém významu řezby a její restaurátorské obnově promluví ve středu 7. března od 17 hodin ve výstavní síni Masné krámy kurátor PETR JINDRA. Přednáška se uskuteční v rámci cyklu JEDNO DÍLO / JEDEN SVĚT, ve kterém galerie představuje veřejnosti vždy jedno vybrané umělecké dílo ve svých sbírkách.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka