Masné krámy zvou na středeční komentovanou prohlídku meziválečné moderny

Západočeská galerie v Plzni zve na středeční komentovanou prohlídku výstavy Meziválečná moderna ve sbírkách Západočeské galerie v Plzni (1918–1938). Koná se od 17 hodin ve výstavní síni Masné krámy.

Jarní servisní akce AUTO CB

Výstavou provází její autorka doc. PhDr. Alena Pomajzlová, Ph.D. (Masarykova univerzita v Brně).

Kolekce meziválečného umění tvoří jednu z nejvýznamnějších  sbírek  Západočeské galerie v Plzni. Na výstavu z ní bylo vybráno téměř  osmdesáti exponátů – obrazů, plastik a kreseb z  dvacátých a třicátých let. Zastoupeni jsou mimo jiné Josef Čapek, Václav Špála, Jan Zrzavý a Rudolf Kremlička, sdružení ve skupině Tvrdošíjní, Emil Filla, Otto Gutfreund, Alfréd Justitz, Georges Kars, Svatopluk Máchal, Milada Marešová, Josef Šíma, František Tichý, Toyen, Antonín Procházka, Václav Rabas a další autoři.

Stylově rozmanité meziválečné období zahrnuje jak díla předválečných kubistů, tak také tvorbu mladších autorů, kteří se nepřikláněli k žádnému konkrétnímu stylu.  Moderní výtvarný výraz znamenal pro každého z nich něco jiného a jejich tvorba se nesla  v pestrém spektru stylů od primitivismu až k magickému realismu a surrealismu.  Ve 30. letech pak začínají do tvorby umělců pronikat naléhavé odkazy na reálnou hrozbu války, projevující se expresivní barevností a důrazem na významovou stránku umění.

  Další doprovodný program:

15. 6. od 16:30 – Kulhavý poutník ve výtvarném díle Josefa Čapka (Pavla Pečinková)
28. 6. od 17:00 – Beseda s ředitelkou Památníku Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše Kristýnou Váňovou spojená s promítáním filmu Heftlink Josef Čapek
6. 9. od 17:00 – Co je surrealismus? (Lenka Bydžovská)


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka