Masné krámy zvou v úterý na doprovodný pořad k Obrazu a slovu

Západočeská galerie v Plzni zve na doprovodný pořad k výstavě Obraz a slovo v českém výtvarném umění 60. let OD AAAAA K abARTU. Koná se v úterý 22. srpna od 17 hodin v plzeňské výstavní síni Masné krámy, Pražská 18.

Cílená propagace v Plzni

S tématem výstavy úzce souvisí všestranné aktivity matematika, výtvarného umělce a zakladatele databázového informačního systému abART JIŘÍHO HŮLY.

Během studia v Olomouci (matematika, tělesná výchova) v 60. letech se Jiří Hůla setkal s vizuální poezií a začal psát experimentální texty. Dvojí význam slova popsat (popsat na psacím stroji a definovat souřadnicemi) mu pomohl k pochopení souvislostí mezi strojopisy a čistě výtvarnými díly, které vytvářel od roku 1977. V 70. a 80. let se věnoval (společně s matematikem a filozofem Josefem Volvovičem) počítačové grafice.

Zabýval se přeuspořádáním jednotek vizuálních informací, vymyslel počítačově generované písmo a Stavebnici H (variabilní plastika o 941 prvcích). V roce 1984 založil, jako součást činnosti Galerie H v Kostelci nad Černými lesy, nevýběrovou sbírku dokumentů o výtvarném umění, jež se stala základem databázového informačního systému abART (www.isabart.org). Jeho vývoji a plnění se v současnosti věnuje. Cestu od vizuální poezie ke zpracování informací doplní autor ukázkami vlastní tvorby.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka