Medvídek provede děti Domažlickou nemocnicí

Zbavit dětí obav z prostředí nemocnice či bílého lékařského pláště a ukázat vybrané nemocniční pracoviště a činnosti.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nebo je naučit jednat v krizových situacích, kdy je nutné volat záchranku. To je cíl nového projektu „Medvídek v Domažlické nemocnici“ určeného žákům základních, případně i mateřských škol. Součástí projektu budou tematické kurzy a ukázky skutečné práce sester, lékařů či terapeutů, které si děti budou moci vyzkoušet na vlastních plyšácích. První z kurzů „Záchranář“ se konal v nemocnici v těchto dnech. Úspěšně ho absolvovala třída 5. B domažlické Základní školy Komenského 17.

Ředitel nemocnice Petr Hubáček, který dříve pracoval jako chirurg a dlouhá léta působil i na různých zdravotnických a manažerských postech záchranné zdravotnické služby nejdříve vyzkoušel žáky, zda umí správně postupovat, pokud by v jejich okolí někdo zkolaboval a byl těžce zraněn či v bezvědomí. Dostalo se i na velmi detailní popis pracoviště záchranářů a žáci si sami vyzkoušeli volat na tísňovou linku 155 a absolvovat reálný telefonát s operátory záchranky*, kteří k nim "poslali sanitu a  po telefonu radili, jak pomoci zraněnému". 

Pro 5. B ZŠ Komenského se často jednalo hlavně o opakování. Třída totiž loni vyhrála okresní kolo školské soutěže Mladý zdravotník a umístila se mezi nejlepšími i v krajském kole. „Máme zdravotnický kroužek, kde se ty věci učíme, takže děti mnohé věděly. Tady ale slyšely plno zajímavosti, třeba kolik lidí na dispečinku zhruba přijímá hovory, kolik jich denně vyřídí, jak je to s linkou 112 a hlavně si mohly vyzkoušet zavolat skutečnou záchranku,“ hodnotila pozitivně kurz třídní učitelka Eva Hojdová.

„Při kroužku také zkoušíme, jak volat sanitku, ale mluvíme jen sami mezi sebou. Telefonovat doopravdy na linku 155 je něco jiného,“ popsala třeba Simona Kadlčíková a Nikola Šotová doplnila, že někteří žáci byli takto víc ve stresu a třeba neřekli všechny potřebné informace ve správném pořadí. „Naštěstí se nás záchranáři sami ptají, co potřebují vědět a vlastně pořád s námi mluví a radí, co dělat s pacientem, dokud sanitka nepřijede. Bylo to zajímavé,“ dodala Nikola.

Po skončení kurzu dostal každý školák diplom a průkazku zdravotníka a drobné dárky od nemocnice a jejích partnerů. Tento i další kurzy nyní nabízí Domažlická nemocnice i dalším školám a třídám. Plánuje třeba kurz na rehabilitaci nebo na radiodiagnostickém oddělení. Děti si vždy přinesou svého medvídka nebo jinou hračku a péči si na nich reálně vyzkouší a seznámí se přitom i s chodem daného pracoviště. Předpokládá se ale, že největší zájem bude o kurz záchranáře.

„Má to smyl. Záchranku neumí někdy správně přivolat ani dospělý člověk. Podobné kurzy jsme dělali i v Olomouci, kde jsem dříve působil, a minimálně dvě děti, které jimi prošly, pak skutečně musely záchranku volat a pomohly tím i zachránit život,“ říká Petr Hubáček.

Kurzy jsou určeny hlavně základním školám, ale na prosinec je pozvána i třída mateřské školy. „Přizpůsobili jsme jeden kurz i těmto mladším dětem a chceme si ověřit, jak budou reagovat a jak se bude líbit. Pak bychom tento kurz nabízeli i školkám,“ dodává ředitel nemocnice Petr Hubáček. V případě zájmu o některý z kurzů mohou školy kontaktovat přímo jeho nebo asistentku Michaelu Vlnatou. 

*Volat na tísňovou linku v rámci kurzu měla nemocnice předem domluvené a neblokovala ji. Bezdůvodné blokování tísňových linek je ale jinak trestné.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka