Měla by ECB snížit stimulus, než inflace vzroste?

Minulý měsíc oznámila Evropská centrální banka (ECB), že prodlouží program kvantitativního uvolňování o dalších devět měsíců, ale se sníženou sazbou.

Jarní servisní akce AUTO CB

Minulý měsíc oznámila Evropská centrální banka (ECB), že prodlouží program kvantitativního uvolňování o dalších devět měsíců, ale se sníženou sazbou. Zatímco Spojené státy normalizují své úrokové sazby, ECB se stále pokouší stimulovat evropské ekonomiky. Zatímco růst je větší, než se očekávalo, nezaměstnanost i nadále klesá a společnosti narážejí na kapacitní omezení, dle iFOREXu téměř nelze pochybovat o tom, že deflace vEurozóně je prostě cena, kterou je třeba zaplatit za stabilní cenovou hladinu, a to i přesto, že nedávná listopadová HICP inflace dosáhla nižší hladiny, než se předpokládalo.

Růst je silný, zatímco inflace je nízká.

Zatímco předpovědi předpokládají pokračující růst, Zpráva o finanční stabilitě od ECB, BoE a Bundesbank či OECD ve svém Světovém hospodářském výhledu (World Economic Outlook) varují před náhlými úpravami cen aktiv a naléhají na investory, aby nepodceňovali rizika. Vypadá to, že ECB není příliš ochotná svůj program nákupu dluhopisů zavázat konečným datem, což může napáchat víc škody než užitku, přispěje-li to ktvorbě podmínek pro další kolo finančních turbulencí.

Předběžná výše hodnot listopadové inflace vzemích Eurozóny skončila níže, než se předpokládalo, a zatímco inflace cen energií po poklesu zaznamenaném minulý měsíc opět vzrostla, nestačilo to ke zvýšení headline míry na zářijové hodnoty. Listopadové hodnoty nevystoupaly tak vysoko, jak se očekávalo, a i nadále se drží daleko pod dvouprocentním limitem ECB pro cenovou stabilitu. Zároveň jádrová inflace zůstává stabilní na meziroční úrovni 0,9 %.

ECB trvá na tom, že tyto hodnoty nevzrostou.

Nicméně i bez dalších nákupů přesahujících časový rámec následujícího QE programu ECB zdůraznila, že tyto hodnoty nevzrostou ani po skončení QE a že ECB bude pokračovat vre-investování aktiv saktuálním datem splatnosti. Ztoho vyplývá, že politika centrální banky bude expanzivní i nadále a na dlouho, minimálně do roku 2019. Kritikové Draghiho velmi expanzivní politiky, kam patří i prezident Bundesbanky Weidmann, varovali, že i se silnourecovery implikuje tato strategie nárůst imbalancí. Tento stav může generovat výraznou volatilitu a potenciálně vést ktržní korekci zůstatku (ekvity market correction).

Jakkoli inflace setrvává nízko a růst mezd je stále relativně mírný vzhledem ktomu, že nezaměstnanost i nadále klesá, a jakkoli průzkumy naznačují pokračující tvorbu pracovních míst vrámci kapacitních omezení a vysoké objemy přítoku objednávek, projevují se již nicméně jisté obavy zpřibývání podložních inflačních tlaků. Zároveň stím, jak ceny na burzách dosahují rekordních výšin, stoupá množství obav zvaluací cen aktiv. Je možné, že se ECB neobává pohybů na trhu srealitami, ovšem nejnovější data Eurostatu ukazují meziroční výši cenové inflace 3,8 % vletošním druhém kvartálu (Q2), přičemž čtvrtletní míra růstu se zrychluje.

ECB by nyní měla stanovit, zda stimulus snížit, než se zinflace stane problém, anebo se držet svých směrnic a počkat, zda se inflace zvedne.

Autor článku: Checklist Solutions, komerční článek

Autor: Redaktor REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 10.01.2018 11:17




7 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka