Město Plzeň definitivně uzavřelo hospodaření za rok 2015

Na květnovém zasedání zastupitelé schválili účetní závěrku a závěrečný účet. Uzavřeli tak hospodaření města za uplynulý kalendářní rok.

Jarní servisní akce AUTO CB

Podle takzvaného závěrečného účtu, který představuje kompletní přehled hospodaření města nejen jako celku, ale i v rozlišení na magistrát, městské  obvody a příspěvkové  organizace, město Plzeň inkasovalo v roce 2015 příjmy v úhrnné výši 5,722 miliardy korun a výdaje uskutečnilo ve výši 5,911 miliardy korun.

„Záporné saldo hospodaření ve výši necelých 190 milionů korun bylo pokryto výhradně zapojením vlastních zdrojů. Jedná se například o nevyčerpané prostředky z minulých let a prostředky z přijatých dotací již realizovaných projektů kumulovaných ve fondech města. V uplynulém roce nebyl čerpán žádný nový úvěr,“ uvedl Pavel Kotas, ekonomický náměstek primátora. 

V porovnání s rozpočtem do městské kasy přiteklo více peněz z daní, ale i ostatních poplatků (i hazardu). Celkově byl rozpočet příjmů naplněn na 103,2 procenta, což ve skutečnosti znamená překročení o 178,5 milionu korun. Na straně výdajů došlo k úspoře v celkové výši 301,6 milionu korun. Úspora se týkala zejména provozních výdajů úřadů, výdajů na správu majetku a stavebních investic.

Z dotačních zdrojů  byly v roce 2015 městu převedeny prostředky ve výši 683,4 milionu korun. Nejvyšší dotace přijatá na účet města v roce 2015 ve výši 133 milionu korun pomohla městu v letech 2013 až 2015 financovat akci „Rekonstrukce a modernizace úpravny vody Plzeň“. Mezi nejvyšší dotace přijaté  v minulém roce patří také dotace ve výši 102 milionu korun na výstavbu Nového divadla

Splátky úvěrů probíhaly v souladu s rozpočtem řádně dle splátkových kalendářů jednotlivých úvěrů. Zůstatek závazků města vyplývajících ze zadlužení meziročně klesl o téměř čtyři procenta.

Jako každý rok, tak i letos bylo podrobeno hospodaření města nezávislému auditu, který k němu neměl žádné výhrady. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka