Město Plzeň podpoří opravy sedmi památkově chráněných objektů

Plzeňští radní navrhli přispět na opravu sedmi památkově chráněných objektů na území města celkovou částkou 1,34 milionu korun.

Cílená propagace v Plzni

 Jde o opravy fasád, obnovu dveří či výměnu oken ve venkovských usedlostech i městských domech. V některých případech je dotace určena na restaurování sgrafitové či štukové výzdoby. Návrh musí ještě schválit zastupitelé.
     
Například 300 tisíc korun by mělo město poskytnout na restaurátorskou opravu secesní rostlinné štukové výzdoby exteriéru vily Marie (Kestřánkova vila) na Karlovarské 70. „Vila je nesporně nejcennější secesní památkou v Plzni. Restaurace této výzdoby je nezbytná, pokud by se její oprava odkládala, došlo by k nevratnému poškození autentických výtvarných prvků,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

Vila představuje velmi cennou, čistě secesní vilu, jednu z prvních na našem území. Postavena byla v roce 1897. Autorem je plzeňský rodák Franz Krásný. Objekt v období socialismu zpustl, v polovině 90. let 20. století provedl předchozí vlastník rekonstrukci, která neodstranila hlavní poruchy stavby, ale navíc řadu věcí spíše poškodila. Nynější vlastník se rozhodl pro provedení etapovité opravy vily. Loni nechal restaurovat sochy dudáka, dvojice hlav nad bývalým vchodem a jiné. Nyní mají práce pokračovat restaurováním secesní rostlinné výzdoby fasád. Rozpočet na provedení této etapy stavebních prací je celkem 361 tisíc korun.

Dále obdrží dotaci 200 tisíc korun majitelé domu v Tovární 4 na zrestaurování sgrafitové výzdoby podle návrhů Mikoláše Alše a výrobu a osazení pěti replik plastických váz na atikovém štítu průčelí domu. Dům patří k nejhodnotnějším celkům architektury závěru 19. století na území města. „Stav sgrafitové výzdoby s rostlinnými a zvířecími motivy je špatný, část sgrafit již není vůbec dochována a část výzdoby je v téměř havarijním stavu a pět plastických váz muselo být kvůli havarijnímu stavu sejmuto. Budou muset být nahrazeny replikami,“ uvedl vedoucí Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně Petr Marovič.  

Radní dále navrhli příspěvek 100 tisíc korun na provedení opravy fasád objektů sýpky a navazující brány s brankou venkovské usedlosti čp. 28, Selská náves 3 v Plzni – Černicích, příspěvek 90 tisíc korun na opravu uličních fasád hospodářských objektů venkovské usedlosti čp. 28, Koterovská náves 16 v Plzni – Koterově, dále příspěvek 200 tisíc korun na obnovu fasád a související práce k zamezení vlivu vlhkosti zdiva u obytného stavení venkovské usedlosti čp. 2, Rolnické náměstí 4 v Plzni – Lobzích, dotaci 250 tisíc korun na výrobu a montáž deseti obloukových dřevěných slohových dvojitých oken domu čp. 948, Jagellonská 15 – Petákova 1, a příspěvek 200 tisíc korun na provedení řemeslné obnovy hlavních vstupních dveří do  budovy polikliniky čp. 1000, Denisovo nábřeží 4 v Plzni.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 15.05.2018 08:10



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka