Město Plzeň podpoří šermíře, knižní veletrh i projekt připomínající rok 1968

Plzeň rozdělí z přebytku rozpočtu 840 tisíc korun organizátorům významných kulturních plzeňských akcí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Podpoří projekt Mušketýři v Plzni – Mansfeld dobývá město – 400. výročí, Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Plzeň, multižánrový projekt Kolik stojí svoboda věnovaný roku 1968 a Filmové večery v Kopeckého sadech, které se konají jako součást filmového festivalu Finále Plzeň. Rozhodli o tom plzeňští zastupitelé.

Příspěvek ve výši 200 tisíc korun obdrží spolek Plzeňští – spolek šermířů a přátel historie,  z. s., na organizaci akce, která připomene 400. výročí události, kdy se podařilo Mansfeldově armádě 21. listopadu 1618 prorazit hradební zeď v dnešní Dřevěné ulici a následně dobýt Plzeň.

 „Akce se uskuteční v pátek 16. a v sobotu 17. listopadu 2018. V sobotu bude několikrát předvedena rekonstrukce dobývání města, v pátek projde městem pochodňový průvod. V Křižíkových sadech je plánován dobový tábor vojska a dobové tržiště. Akce se má zúčastnit až 100 vojáků, několik skupin historického šermu, tance a hudby,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa.

Příspěvek ve výši 200 tisíc korun dostane společnost Svět knihy na uspořádání projektu Mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy Plzeň. Veletrh se uskuteční v pátek 21. a v sobotu 22. září, centrem bude areál DEPO2015. „První ročník veletrhu nabídne návštěvníkům expozice přibližně 50 nakladatelství s možností zakoupení knih za nižší než obvyklé ceny, zajímavostí jistě budou prezentace zahraničních expozic a akcí zahraničních kulturních středisek a ambasád, nových knih, dále scénická čtení, diskuze, výstavy či autogramiády. Akce je určena veřejnosti, profesionálům i odborníkům,“ řekla vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně Květuše Sokolová.

Město dále přidělí 250 tisíc korun společnosti ArtProm na projekt Kolik stojí svoboda, který je koncipován jako multižánrová událost připomínající netradičním způsobem události roku 1968. „Prostřednictvím různých forem, především divadelních představení, ale i hudebních koncertů a následných setkání a besed chce sdělit skutečné příběhy lidí, kteří jsou výrazně spojení s rokem 1968. Projekt se uskuteční v historickém centru města Plzně a v divadelním prostoru Moving Station,“ doplnil Martin Baxa.

Příspěvek 190 tisíc korun dále obdrží společnost Film Servis Plzeň na organizaci venkovních projekcí takzvaného silent kina pod hlavičkou filmového Festivalu Finále Plzeň 2018, který se uskuteční od 19. do 24. dubna 2018. Veškeré zvukové záznamy budou návštěvníkům přenášeny prostřednictvím zapůjčených sluchátek, projekce budou uváděny zdarma.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka