Město Plzeň posiluje službu Senior Expres o šestý vůz

Šesté vozidlo služby Senior Expres od 1. září slouží občanům západočeské metropole.

Cílená propagace v Plzni

Posílit systém dopravy, kdy se Plzeňané ve věku 70 let a více prostřednictvím této služby dostanou kamkoliv po městě za 30 korun, rozhodlo město Plzeň. Díky dalšímu vozu se podaří uspokojit větší množství zákazníků, odhadem o několik tisíc ročně. Projekt smluvně zajišťují Plzeňské městské dopravní podniky.

Služba funguje od roku 2014. Letos už podruhé se město rozhodlo posílit tento systém dopravy pro seniory, pátý vůz začal jezdit v lednu. „Ani s pěti vozy však nemáme šanci uspokojit poptávku po přepravě. Měsíčně službu využívá na 1200 Plzeňanů starších 70 let, za čtyři roky jejího provozu obsloužila vozidla více než 35 tisíc klientů. Přesto je nutno z kapacitních důvodů každý měsíc odmítnout přes 300 zájemců,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková. Tuto situaci by měl pomoci vyřešit šestý vůz

Senior Expres inicioval a zároveň zajišťuje Odbor sociálních věcí Magistrátu města Plzně, který mapuje spokojenost zákazníků, vytíženost vozů, efektivitu přepravy a na základě pravidelných rešerší navrhuje posilování vozového parku. „V České republice jsme byli prvním velkým městem, které se rozhodlo provozovat tuto službu prostřednictvím vlastních útvarů. Senioři se díky této službě stávají soběstačnější a nezávislejší na cizí pomoci při dopravě například do zdravotnických zařízení. Velmi pozitivní reakce zákazníků pak máme na řidiče všech vozidel, lidé chválí jejich vstřícnost a ochotu,“ doplnil ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. Za provoz jednoho vozu platí město prostřednictvím odboru sociálních služeb ročně 1,2 milionu korun.

Nově tedy občanům města Plzně slouží šest shodně označených vozů VW Caddy. Jedno je v provozu od 6 hodin ráno do 22 hodin večer, další čtyři v pracovní dny od 7 do 15 hodin. Za svezení zaplatí senioři 30 korun v Plzni, při jízdě do vzdálenosti 30 kilometrů od Plzně 11 korun za kilometr.

Zájem o službu rok od roku stoupá. Důvodem je nejen spokojenost klientů, ale zejména demografický vývoj. „Ve srovnání s ostatními městy v republice je Plzeň nejrychleji stárnoucím městem. Počet osob pobírajících starobní důchod atakuje hranici 45 tisíc, připočítáme-li k tomu ještě invalidní důchodce, pak jsme na 52 tisících. To je téměř třetina populace města. Tuto skutečnost a související vývoj je třeba mít na zřeteli a činit odpovídající opatření,“ uvedla vedoucí Odboru sociálních věcí Magistrátu města Plzně Alena Hynková.

Součástí služby Senior Expres je nonstop dispečink pro objednání přepravy na telefonu 601 381 381. S narůstajícím počtem vozů však vyvstává problém s objednáváním jízd. Dispečink je přetížený a stává se, že se lidé nemohou dovolat. „Jsme si vědomi potřebnosti služby, a proto se maximálně snažíme vycházet vstříc všem zákazníkům. Kapacitní možnosti našeho dispečinku, kde v minulosti nebylo počítáno s takovým náporem, však překročily hranice našich provozních možností. Chápeme rozhořčení těch, kteří se nedovolají, protože je linka obsazená, ale děláme ve spolupráci s městem vše proto, abychom v horizontu několika málo měsíců situaci vyřešili,“ řekl Michal Kraus, generální ředitel a předseda představenstva Plzeňských městských dopravních podniků. „Prosíme tedy o shovívavost a pochopení, věc je v jednání,“ dodal.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 01.09.2018 12:39



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka