Město Plzeň vybudovalo záchytné parkoviště u autobusového nádraží, začne sloužit od středy

Ve středu 13. prosince v 9 hodin se v Plzni otevře pro veřejnost nové záchytné parkoviště u Centrálního autobusového nádraží v Kotkově ulici. Řidiči zde budou moci bez poplatku zaparkovat své vozidlo na neomezeně dlouhou dobu.

Cílená propagace v Plzni

Parkoviště má kapacitu 248 míst včetně vyhrazených stání pro invalidy. Je součástí bezplatného systému P+G (zaparkuj a jdi). Stavbu zhotovila společnost Stavmonta spol. s r.o. a náklady představovaly 4,7 milionu korun včetně DPH. Investorem bylo město Plzeň zastoupené Správou veřejného statku města Plzně.

„Parkoviště je vybudováno na místě plochy, která původně sloužila pro odstavení autobusů  linek směřujících na Centrální autobusové nádraží. Využití této plochy bylo umožněno díky postupnému naplňování Plánu dopravní obslužnosti Plzeňského kraje, který byl schválen v roce 2011,“ uvedl Petr Náhlík, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí. 

Stavba se připravovala od roku 2013, projektoval ji Václav Hucl. Zahrnovala zejména opravu a rozšíření asfaltové plochy, nové napojení pro auta i chodce, dopravní značení, veřejné osvětlení a kamerový dohled.

Vybudování bezplatného parkoviště je podmínkou pro zpoplatnění dalších stání na veřejných komunikacích v centru Plzně. Město chystá na leden až únor 2018 vznik zóny placeného stání F v ulicích Kollárova, Poděbradova, Husova včetně příčných ulic, půjde zhruba o 290 míst. V průběhu roku by pak měly být do zóny placeného stání F  zahrnuty ulice Na Jíkalce, Rybářská, Charvátova a Krátká, půjde zhruba o 117 parkovacích míst.

Po roce 2019 by se pak měla uskutečnit rekonstrukce a rozšíření parkoviště na náměstí Emila Škody na záchytné parkoviště P+R (zaparkuj a jeď MHD) se 163 parkovacími místy. Jde o pilotní projekt placeného parkoviště, kde parkovné bude zahrnovat i jízdenku na MHD. Projektová příprava už byla zahájena.

„Řešení dopravní situace v Plzni souvisí s vývojem v aglomeraci. Proto město souběžně se stavbou parkoviště v Kotkově ulici připravilo a realizuje nové přestupní terminály pro vytvoření lepších vazeb mezi městskou hromadnou dopravou a příměstskou autobusovou dopravou v Plzni,“ připomněl Petr Náhlík. Doplnil, že v listopadu 2017 byla zahájena stavba autobusového terminálu Hlavní nádraží v Šumavské ulici, na jaře 2018 se začne se stavbou autobusového terminálu Slovany na náměstí Milady Horákové a poté terminálu v Kaplířově ulici na Borech v prostoru mezi Úřadem práce a areálem Západočeské univerzity.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka