Mírná zima přinesla Plzni úsporu, peníze dá město na opravy komunikací

Plzeň letos díky velmi mírné zimě ušetřila na zimní údržbě 1,2 milionu korun, peníze použije na opravy komunikací.

Cílená propagace v Plzni

Opakuje se tak stejný scénář jako v minulých dvou zimních sezonách, jejichž průběh si nevyžádal žádné navyšování plánovaných nákladů, naopak přispěl k úspoře. Celkem měla radnice, respektive Správa veřejného statku města Plzně, pro sezonu 2015/2016 k dispozici na zimní údržbu deset milionů korun, použila 8,8 milionů korun včetně DPH. 

„Nákladově byla zima jednou z nejmírnějších za posledních deset let. Vzhledem k tomu, že je zimní údržba hrazena ze stejné kapitoly rozpočtu jako opravy komunikací, půjdou ušetřené peníze na opravy silnic a chodníků,“ uvedl Petr Náhlík, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí. Loni na zimní údržbu vydalo město 9,9 milionu korun, předloni 7,7 milionu korun, ve velmi náročné zimní sezoně 2012/2013 však 18,5 milionu korun. 

Plzeň prostřednictvím správy veřejného statku, udržuje téměř 170 kilometrů místních komunikací zařazených do okresního operačního plánu zimní údržby, ostatní místní komunikace udržují příslušné městské obvody. Smluvním dodavatelem zimní údržby pro sezonu 2015/2016 byla „Společnost zima 15-16“, kterou tvoří sdružení  firem Vodohospodářské stavby, AVE CZ odpadové hospodářství, ELIOD servis, SAFEROAD Czech Republic a EUROVIA Silba. Toto sdružení firem také udržovalo státní a krajské silnice na území Plzně. 

Až do zimního období 2015/2016 včetně provádělo město Plzeň zimní údržbu společně se Správou a údržbou silnic Plzeňského kraje (SÚSPK) a Ředitelstvím silnic a dálnic České republiky (ŘSD), kteří zajišťovali údržbu silnic I., II., a III. třídy ve vlastnictví ČR (ŘSD) a Plzeňského kraje (SÚSPK). Od zimního období 2016/2017 se z organizačních důvodů rozhodla SÚSPK, a spolu s ní na základě zákonné možnosti převodu výkonu některých práv a povinností státu jako vlastníka silnic I. třídy na SÚSPK i ŘSD, zajišťovat údržbu silnic I., II., a III. tříd vlastními kapacitami. Z tohoto důvodu na Správě veřejného statku města Plzně v současnosti probíhá výběrové řízení na zhotovitele, prostřednictvím kterého bude město Plzeň zajišťovat údržbu vybraných místních komunikací s provozem MHD a páteřních komunikací sídlišť. Údržbu ostatních místních komunikací budou nadále zajišťovat příslušné úřady městských obvodů.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka